mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Emléktáblát kapott az egykori főrabbi Szombathelyen

2018-01-08 14:30:50
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Zsidó Kultúra Házánál avattak emléktáblát dr. Bernstein Béla születésének 150. évfordulója alkalmából vasárnap.


bernstein_szombathely.jpgEmléktáblát avattak Szombathely egykori főrabbijának, dr. Bernstein Bélának tiszteletére. A megemlékezés a Zsidó Kultúra Házánál vasárnap délután kezdődött.

– Ahogyan Mózes is egyszerre volt egyiptomi és héber, úgy Bernstein Béla is egyszerre volt büszke zsidóságára és magyarságára. A tudós rabbi ötvözte magában mindazt, amit a diaszpórában egy zsidónak ötvöznie kell. Magyarságát ugyanolyan féltőn óvta, mint zsidóságát, bizonyíték erre az a gyönyörű magyarsággal megalkotott számos publikáció, tanulmány és történelmi munka, amelyet írt.

bernstein_szombathely_2.jpg
Dr Székely János szombahelyi megyés püspök, dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Márkus Sándor a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.
Fotó: Unger Tamás


– fogalmazott dr. Frölich Róbert országos főrabbi. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a rabbi egyik írásának Jókai Mór által írt előszavából idézett: „…A héber faj vérét, vagyonát és szellemét hozta áldozatul a magyar nemzet az alkotmányos szabadság megvédelmezésére: – az a héber faj, melyet egyedül felejtett ki a törvényhozás az alkotmány sáncaiból, az a zsidó nép, mely egyedül nem kapott polgárjogot, egyenlőséget e haza milliói között. Mégis szerette a hazáját…”

Dr. Hende Csaba azt követően felidézte a zsidóság hősies küzdelmét az 1848-49-es szabadságharcban, szólt az 1848 áprilisában Szombathelyen is lezajlott zsidók elleni pogromokról, és méltatta Bernstein nagyságát, aki bár megtehette volna, mégsem menekült el, sőt, amikor jöttek érte, hogy elvigyék munkaszolgálatra, csupán a Bibliáját vitte magával. Az ünnepi beszédek után kaddist mondtak az egykori rabbiért és megkoszorúzták emléktábláját. (vaol.hu)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008