mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Heti zsidó történelem: Budapesten megszületik egy világhírű zsidó divattervezőlány

2018-01-11 19:11:37
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Pető Judit, vagyis Judith Leiber tervezte Eisenhower elnök feleségének táskáját, Hollywood legnépszerűbb divattervezői közé emelkedett és ma ünnepli a 97. születésnapját.


judithleiber.jpg

Pethő Judit Budapesten, január 11-én, 97 éve sírt fel, egy olyan országban, amely egy vesztett világháború és a friss Trianon-sokk után próbált feltápászkodni és amelynek fővárosát még két éve sincs, hogy tetemre hívta egy lovas tengerész, amiért „vörös rongyokba” öltözködött, ez a korai Horthy-korszak világa. Szebb és vidámabb helyekre is lehet zsidólánynak születni és jobb időkbe. Így alakult.

A papája bankár volt, a mamája otthon volt vele, úgy tervezték, hogy vegyész lesz, kiküldték tanulni külföldre, de még időben visszatért ahhoz, hogy együtt csinálhassa végig a szüleivel a holokausztot itthon. Életben maradt és megismerkedett egy amerikai fiúval, akivel 1946-ban elhagyták Magyarországot. Sokat tanult itthon a tervezésről, jó ízlése volt és az ilyen emberekre vidám élet vár a lehetőségek hazájában. Eltartott egy darabig, amíg megérkezett a vidámság, amíg hagyták érvényesülni a fantáziáját, de végül mégis az ő táskáját, az általa tervezett minta egyik termékét választotta Eisenhower elnök felesége élete párjának beiktatási ceremóniájára, Judith Leiber, a pesti zsidólány pedig az elnöki pár oldalán bevette a Fehér Házat. A szokásos: a legkisebb pesti zsidólány elmegy szerencsét próbálni Amerikába és mindig kiderül, hogy az amerikai álom nem mese. Nem mindig és nem egészen az.

A többi már a közelmúlt, a mögöttünk lévő bő ötven év története némi ráhagyással. A Szex és New Yorkban is szerepel, mert egy sztárdivattervező nélkül nem futhatott le a Szex és New York, ahonnan a lenyűgöző Sarah Jessica Parkert megismerte a világ zsidó és nem zsidó része.

Budapesten nem látott sok fényt Pető Judit, de Amerika Judith Leibereként is a miénk maradt valamelyest, mert minden itt kezdődött. Nem kezdődött szépen, mégis, a színhely adott. Innen kívánunk a korszakos divattervezőnek, Amerika nagyasszonyának, Budapest szülöttének minden jót 97. születésnapjára és sok érdekeset 120 évig, Isten éltesse.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008