mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Keresztény felekezetek képviselői emlékeztek meg a nyilasok áldozatairól

2018-01-11 11:51:14
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A nyilas vérengzések vértanúira emlékezve keresztény felekezetek képviselői fölolvasták az 1945. január 12-én a budai Maros utcai kórházban meggyilkolt összes áldozat nevét.Megrendítő megemlékezés színhelye volt a Budavári Önkormányzat szakorvosi rendelőintézete a II. kerületi Maros utcában: az épület egyik alagsori helyiségében január 10-én este egyfajta ökumenikus keresztény találkozó keretében emlékeztek meg a nyilasok által 73 éve itt meggyilkolt 84 áldozatra.

Mint ismert, a hírhedt nyilaskeresztes vezető, Kun páter vezetésével 1945. január 12-én délben nyilasok törtek be a kórházba, a zömmel zsidó származású betegeket több keresztény egészségügyi dolgozóval együtt az alagsori folyosókon át kiterelték az udvarra, ahol agyonlőtték őket. A nyilasok január 14-én később vérfürdőt rendeztek a közeli Bíró Dániel kórházban, majd január 17-én az Alma utcai zsidó szeretetotthonban is.

A január 10-i megemlékezésen elhangzott: habár 73 évvel ezelőtt a mártírok éppen azon az alagsori helyiségen át mentek a biztos halálba, ahol a mostani megemlékezők összegyűltek, de még a konkrét helyszín ellenére is lehetetlen elképzelni azt a borzalmat, amit percekkel a haláluk előtt itt átéltek. Hiszen az udvarra terelt betegek és ápolóik tudatában voltak annak, hogy perceken belül kivégzik őket.

Az összejövetelen – amelyen részt vettek többek között reformátusok, evangélikusok, katolikusok, pünkösdisták és baptisták – a szervezők azt mondták: azért fontos, hogy keresztény emberek is megemlékezzenek a vértanúkról, hogy a zsidó közösség ne maradjon magára a tragédia terhével, továbbá a mártírokra emlékező keresztények szembenézésre kívánják sarkallni a társadalmat az elkövetett bűnökkel.

A megemlékezésen elhangzott az is: az embernek aligha nevezhető gyilkosok igazi célja a rablás és vagyonszerzés volt, a Maros utcai épületben a betegeket azért végezték ki, hogy ők maguk lakásokat szerezzenek a létesítményben. Ami teljességgel érthetetlen abból a szempontból, hogy a rablott javak és lakások megtartására semmi reményük nem lehetett, hiszen 1945. januárjában a Vörös Hadsereg már ostromgyűrűbe zárta a várost, a szovjet csapatok január közepén Budán már a János kórház térségében foglalták el állásaikat. Az összejövetelen elhangzott az is: a XII. kerületi Turul szobor talapzatára fölvésték azoknak a nevét, akik Budapest ostromában elestek, ám a listán olyan tömeggyilkosok neve is szerepel, akik aktív részesei voltak a nyilas vérengzésnek. A résztvevők azzal zárták a megemlékezést, hogy egyenként fölolvasták az 1945. január 12-én a Maros utcai kórházban meggyilkolt összes áldozat nevét.

K. Zs.
 

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség évek óta megemlékezéseket tart a nyilasok által 1945. januárjában kivégzettek emlékére. A megemlékezések helyszíne a Csörsz utcai orthodox zsidó temető, az Alma utcai szeretetotthon és a Bíró Dániel kórház.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008