mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Heti zsidó bölcsesség: Kié a tanítás?

2018-01-12 14:07:17
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

„Mózes a Sinai-hegyen kapta a Tórát és továbbadta Józsuének. Józsué a Véneknek, a Vének a Prófétáknak és a próféták a Nagy Tanács tagjainak. Ők három dolgot mondtak: Légy körültekintő ítéleteidben. Gyűjts Magad köré tanítványokat. És készíts kerítést a Tóra köré.


sinaihegy_tanitas.jpg

Ezekkel a szavakkal vezettetnek be a Misna híres traktátusának, az Atyák Tanításának a tanításai. Ebből elsősorban azt tanuljuk meg, hogy a hagyomány a zsidóság számára elsősorban „kapomány”  (a  szövegben szereplő „kibel” vagyis, „kapta” szó amúgy a kabala, a zsidó misztika legismertebb ága elnevezésének is az eredete), annak kell továbbvinnie, megújítania, aki átveszi, megkapja Elevenné kell tenniük Isten szavát, mindenki, aki megkapja, formálja, tanít róla. Nemzedékről nemzedékre át kell adni, meg kell újítani a tanítását és aki képes továbbvinni, tanítani róla, az a Sínai-hegyen kapott hagyomány láncolatába tartozik (a továbbadásra használt ige, a moszer a „mószerolás” szavunk eredete, valakiről továbbadni valamit, bemószerolni az illetőt). A prófétai kor lezárulása után a zsidó hagyomány vagy kapomány szerint a Nagy Tanács vált a hagyomány továbbvivőjévé, tőlük tanuljuk a következő három dolgot.

Légy körültekintő ítéleteidben

Légy kellően erélyes, ne told el magadtól a felelősséget, de légy mindeközben alázatos. Fontos döntened, de tudnod kell közben, hogy a világ rendkívül nagy és összetett, Te pedig számtalan dolgot nem láthatsz át. Isten képmása vagy, ugyanakkor szűk látókörű halandó, akit végtelenül meghalad Isten műve, a Teremtés. Minden hétköznapi helyzeted döntéshelyzet, olyan döntéshelyzet, amelyet soha nem láthatsz át teljesen, pedig soha nem csak magadról döntesz, másokért is felelős vagy. Vállald fel a felelősségedet, légy tisztában részleges vakságoddal. Légy felelős és légy óvatos.

Innen folytatjuk a jövő héten a Nagy Tanács, majd a követői további tanításaival.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008