mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Szavazó

Zsidó történelem: 1850-ben megszületik a Rabbiképző alapítója, Petőfi héber fordítójának fia

2018-01-13 19:45:15
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Bacher Vilmos huszonéves korában kerül a Rabbiképző alapító tanárai közé, rabbiként volt nyelvész és kelet-kutató, az intézet tudományos tekintélyének egyik megalapozója, mert a Rabbiképző világszínvonalú volt, modern és progresszív már születésétől fogva, hála a Bacherhez hasonló tanároknak, hála az erős és öntudatos neológiának.


bachervilmos_1.jpg
Bacher Vilmos


Ha röviden kívánnának csak foglalkozni azzal, hogyan jött létre és micsoda a neológia, akkor olvassák el a mai Zsidó Egyetem oktatója, Vajda Károly Magyar Narancsban megjelent portréját Bacher Vilmos édesapjáról, Bacher Simonról. Arról, hogyan lett magyarrá és modernné, hogyan érkezett el a jesivák világából a Rabbiképzőre, a zárt hagyomány világából Petőfi Sándor és Vörösmarty verseinek héber fordításáig, hogyan járt az ő fantasztikus életében is kéz a kézben neológia, modernitás és magyar hazafiság, mert ez egyetlen történet volt és maradt, ha azóta történt is kétségtelenül ez és az.

Ide ismerhetik meg Bacher Simon életét, a neológia fogantatását. Bacher fia már a modernitás vallási életének gyermeke, aki huszas évei második felében már professzor Európa egyik vezető rabbiképzőjében, itt, Pesten. Kollégája, Kaufmann Dávid Amerika helyett inkább Budapestet választja, itt lát több lehetőséget a maga számára.

Az alapító fiatalok óriások már akkor, amikor még a tojáshéj a fenekükön van, tudósként is, rabbiként is és feltűnően sokan vonzódnak közülük a keleti kultúrához, Bacher kortársa és tudós kollégája, Goldziher Ignác például az iszlám legnagyobb kutatói közé tartozik a tudománytörténetben – mindketten 1850-ben születtek.

Egy sok tekintetben problémás és fenntarthatatlan, de más tekintetben viszont azért mégiscsak prosperáló korszak gyermekei, akik okkal reménykedhettek abban, hogy mostantól már magától értetődő lesz majd magyar zsidónak lenni, hogy a történelem antiszemita korszaka, a buta előítéletek ideje odavan már, lejárt. Ez nem így lett, a korszak azonban, ebből a szempontból, mégiscsak szép volt, szép illúzió és hasznos, hiszen őket adta a világnak.

Akinek nagy múltja, van hová fordulnia, ha példát keres a nagy jövőhöz. Bacher Simon, Petőfi héber fordítójának fia réges-régen nem él már, de az inspirációja él. Volt, aki továbbvigye a hagyományokat és az intézményeket és épp ezért érthetünk egyet a Bacher Simon által héberül is olvashatóvá tett Vörösmartyval. Volt, úgyhogy „lesz még egyszer ünnep a világon”.


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008