mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Heti zsidó tanítás: szeresd a munkát és kerüld a hatalom közelségét

2018-02-08 15:38:23
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az időszámításunk előtti első század sztár rabbijai mindketten betérők voltak és világosan beszéltek arról, mivel kell foglalkoznia egy jámbor zsidónak és mi az, amivel nem.


mozes_michelangelo.jpg

A hagyományt, amely a Sínai-hegyről ered, vagyis a Tórát a Jézus születése előtti első században egy összeszokott rabbipáros vitte tovább értelmezéseivel az Atyák Tanításai, a Misna csodálatos, bölcs aforizmákat tartalmazó traktátusa szerint. A korai rabbik tekintélyes vezetői voltak, Smájá és Avtalion, Smájá állt a Szanhedrin, a nagy vallási bíróság élén, ebből pedig azt tanuljuk, hogy a származás semmit sem számít a rabbinikus tekintély megítélésében, egyedül a tudás, a betérők még sokkal jobb zsidók lehetnek a születetteknél.

A páros egyik tagja, Smájá híres mondása az Atyák Tanításai szerint úgy hangzott, hogy szeresd a munkát, ne akarj uralkodni mások felett és kerüld a hatalom közelségét. A zsidóság jövője a tanítás és a munka, ez és egyedül ez túlélésének garanciája. Minden más kerülőút, a másokért végzett munkát nem lehet megspórolni. Ugyanakkor egyikünk sem mondhatja el magáról, hogy nem esett olykor kísértésbe, hogy a rövidebb utat válassza, ebbe a csapdába mind beleesünk olykor, szinte kivétel nélkül.

A zsidóságtól a hatalom elvileg idegen, Isten nem ismer el emberek közötti hatalmi viszonyokat, van Ő és vagyunk mi, más különbség tulajdonképpen nincsen. Mások felett hatalmaskodni nem zsidó dolog. Ahogy nem bölcs dolog múlandó hatalmak kegyeit keresni. Smájá nem azt mondja, hogy légy rossz viszonyban a hatalommal, hogy harcolj ellene, hogy próbáld meg Te, mint arra érdemesebb, másoktól megszerezni, annyit mond csak, hogy kerüld. Dolgozz inkább, szeresd a munkát. Ne azzal foglalkozz, amiből nem profitálsz semmit. Csak a munka eredménye marad meg azután, hogy Te már nem leszel itt, csak annak van értelme. És amikor az Atyák Tanításait olvassuk, nem azért tesszük, hogy másokat ítéljünk meg a szavai alapján, hanem azért, hogy mi magunk magunkba nézzünk, nem telepszünk-e rá másokra, nem használjuk-e ki a társainkat, mert a tanítás, Smájáé nem csak a politikai, vallási hatalom veszélyeire figyelmeztet, hanem a hétköznapi hatalomgyakorláséra is a munkahelyünkön és a családunkban.

Mindig legyen a másik Te a szemünkben és sohasem Az, mindig cél és sosem eszköz, ezt kérik tőlünk az Atyák Tanításai.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008