mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Heti zsidó történelem: Martin Buber, a humanista zsidó misztikus

2018-02-08 15:50:24
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Ő volt a cionizmus talán leghíresebb hirdetője a német nyelvterületen, guru volt és sztárértelmiségi és nagyon későn szánta el magát, hogy elhagyja Európát. Cionista volt, akit a német szellem soha nem engedett el.


martinbuber.jpg

Vallásos családból származott, de korán elhagyta a törvényt, az előírások világát, egyre inkább a másik ember és rajta keresztül Isten személyes tapasztalata érdekelte. Az a mód, ahogy szerinte a hászidok életében, annak minden hétköznapi cselekedetében megjelenik mindez. Ez, az egész életét, annak minden részét átjáró Isten foglalkoztatta a próféták életében is. Isten nem lehet szerinte elválasztva a politikától, a társadalmi élettől, értelmetlen az állam és az egyház szétválasztása, mindenben Ő van jelen, minden mozdulatunkkal Őt kell szolgálnunk és minden arcban Őt kell megpillantanunk, erről beszél leghíresebb munkája, az Én és Te. Minden személyben meg kel látnunk, milyen személyes közünk van hozzá, nem azt, hogy micsoda a másik, honnan jön, milyenek a tulajdonságai, hanem azt, hogy kicsoda ő mindezen túl. Nem szemügyre vennünk, felmérnünk, használnunk kell, hanem megszólítanunk Benne legbelsőbb önmagát, amelyet nekünk kell észrevennünk. Nem Az-nak kell tekintenünk, valaminek, hanem Te-ként kell megszólítanunk. Ebből a kapcsolatból nyílnak ösvények ahhoz a legvégső Te-hez, akit mindannyian keresünk és szólítunk, akihez a mélységből kiáltunk egyre, Istenhez. Csak egyenlő méltóságú személyek között jöhet létre Én-Te-viszony, a kihasználás, az elnyomás, az alávetés mindig Az-t csinál a másikból, megszűnteti a megszólítást és elzárja tőlünk Istent.

Buber olyan cionista volt, aki bibliai alapú társadalmat akart építeni Izraelben, a teljes szociális igazság, az Én-Te-viszonyokból kinövő közösségek társadalmát. Vallásos szocialista volt, reménykedett abban, hogy egy közös arab és zsidó állam jön létre új hazájában, ahová csak 1938-ban ment el Németországból. Az előző század leghíresebb zsidó filozófusa volt a szakállás bölcs, az Én és Te nagyon sokak fontos olvasmányává vált.

A zsidó sztárbölcsész, Martin Buber ma lenne 140 éves.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008