mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Kérés az angol szurkolókhoz: ne skandálják azt, hogy zsidó hadsereg

2018-02-09 11:43:05
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A brit ellenzék vezére, a munkáspárti Jeremy Corbyn szerint abba kéne hagynia a Tottenham Hotspur szurkolóinak azt, hogy zsidó hadseregnek nevezik magukat, mert nem jó, ha etnikai alapon azonosulnak egy fociklubbal. A szurkolók jelentős része, a „hadsereg” tagjai még csak nem is zsidók többségükben.


tottenham_cikk.jpg

A londoni Tottenham Hotspur, a Spur zsidó csapatként él ellenfelei és szurkolói tudatában, a városrész, amelyhez tartozik, jelentős ortodox közösség otthona, de ők viszonylag ritkán mennek meccsre és nem csatlakoznak a klub ultráinak zsidó hadseregéhez, inkább az növelhette a zsidó szurkolók számát, hogy az egykori bevándorló-városrész, az East End zsidó lakossága közel élt a stadionhoz. A szurkolók jelentős többsége azonban nem zsidó, minden kötelezettség nélkül, önként vállalták fel a kitüntető stigmát és a többi csapat piszkálódását úgy próbálták kezelni, hogy büszkén zsidóvá váltak. A fiktív etnikai feszültség azonban valós nehézségeket okoz a pályákon és kívülük is, mindig felveti valaki, hogy egyszerűbb lenne az élet, ha a Spur amúgy sem zsidó szurkolói elengednék az identitásukat és valami mást találnának helyette. Csakhogy az identitás nem olyasmi, amit elengedünk akkor, ha szépen megkérnek minket, ne legyünk már azok, akik vagyunk. A Spur szurkolói ragaszkodnak nem létező zsidóságukhoz és soha nem engednek az ilyen kéréseknek, mint amivel legutóbb Corbyn elnök állt elő, nem hajlandóak asszimilálódni.

Abban lehet valami, hogy a fociban kevesebb lenne a feszültség, ha a zsidó klub nem lenne zsidó tovább, biztonsági szempontból is hasznos lehetne, csak éppen kivitelezhetetlen, mert a foci lényege az azonosulás. Ezért aztán Londonban feltehetően mindig lesz egy zsidó csapat, amelynek semmi tulajdonképpeni köze nincs a zsidósághoz – egyesek szerint az Arsenalnak több „tényleg” zsidó szurkolója van, mint a Spursnek –, ha jó ez nekünk, ha nem jó. A Munkáspárt vezetője egy rasszizmus elleni konferencián vette fel ötletét és azt javasolta mindazoknak a játékosoknak, akiket rasszista inzultus ér, hogy haladéktalanul vonuljanak le a pályáról, jelezzék, hogy az, amit történt, elfogadhatatlan, kizár minden további együttműködést.

A The Jewish Chronicle írása alapján

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008