mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Zsidó életmentés a halál után: fel kell-e ajánlanunk szerveinket?

2018-02-12 12:52:25
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A brit ortodoxia ellenzi a szervek felajánlását, és ez komoly vitát vált ki a közösségen belül. A kormány is szigorító változtatásokat tervez. Sokan úgy gondolják, hogy az életmentés mindennél fontosabb, felülírja a többi szabályt.


Zsido_eletmentes.jpg

Csütörtökön este tartották meg azt a közösségi rendezvényt Észak-Londonban, amelyen a szervátültetésről volt szó és arról, hogyan kell szabályozni a szervek előzetes felajánlásának kérdését, halál utáni felhasználhatóságát, illetve hogy kötelessége-e a zsidó közösség tagjainak szerveik felajánlása, mit ír elő a zsidó jog és erkölcs ebben a tekintetben. Az eseményen a kormányzat képviselője is jelen volt.

A szervek „használhatósága” és a halál definíciója okoz problémát az ortodox zsidóság jogértelmezésében, röviden az, hogy mikortól „használható” egy szerv vallásjogilag, hiszen egy bizonyosan halálra váró, de élő ember szervének használata gyilkosság volna, ugyanakkor kérdés, hogy meddig használható egy szerv a másik pótlására orvosi értelemben. Miközben a brit zsidóság hivatalos képviselete szkeptikus a kérdésben, a megbeszélésen jelenlévő előadók bíztatták az egybegyűlteket, hogy ajánlják fel szerveiket és erről tájékoztassák várhatóan hátramaradó családtagjaikat is, hogy távozásuk után a jogi helyzet egyértelmű legyen, ez garantálja, hogy szerveik alkalmasak lehetnek egy másik élet megmentésére. Érveik szerint a zsidó jog az életmentést jóformán minden más törvényt felülíró, alapvető parancsnak tekinti.

Ön mit gondol, mi a helyes döntés?

A The Jewish Chronicle írása alapján

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008