mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Zsidó történelem: megszületik Lincoln, a rabszolgafelszabadító, a zsidók titkos rajongója

2018-02-12 17:37:48
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Legközelebbi barátja ifjúkora óta egy zsidó fiú volt, aki sokat tett azért, hogy elnök legyen belőle, ő engedélyezte a tábori rabbinátust a hadseregben, imádta a zsidó tárgyú színdarabokat és rabszolgafelszabadítóként is az elnyomottak, így a zsidók barátja is volt.


abrahamlincoln_cikkbe.jpg

A 19. század elején, Lincoln ifjúkorában, aki az első zsidó pátriárkáról, Ábrahámról kapta a nevét, alig éltek zsidók az Egyesült Államokban. Éppen ez teszi különösen figyelemreméltóvá, hogy neki mégis mennyi barátja akadt közöttük. Kora ifjúkora ismerte a Cincinnatiben letelepedett első zsidó, Joseph Jonas Abraham nevű testvérét, druszáját, akivel kollégák voltak és elvbarátok a Republikánus Pártban, aki sokat segített neki, hogy szenátorjelöltté, majd elnökjelöltté váljon és akivel soha nem szakadt meg bizalmas barátsága, akkor sem, amikor már az Egyesült Államok elnöke volt.

Louis Naphtali Dembitz volt azok egyike, akik jelölték elnöknek Lincoln urat Chicagoban. A zsidó támogató egy ekkor négy éves kisfiú nagybácsija, a srácot Louis Dembitz Brandeisnek hívták és ő lesz az, akit Woodrow Wilson jelöl majd, első zsidó bíróként, a Legfelsőbb Bíróságba, ő lesz a híres, zsidó közösség által fenntartott Brandeis University névadója.

Pénzügyi és sajtóbeli támogatói között is akadtak zsidók, lelkesen segítették a kampányát. A polgárháború egy halálosan sebesült zsidó katonáját utolsó óráiban személyesen léptette elő. A zsidó lakosság többsége támogatta a rabszolgatartás eltörlését, Lincoln és az unionisták híve volt. Ő volt az Egyesült Államoknak az az elnöke, aki lehetővé tette a rabbik lelkészi szolgálatát a hadseregben Ő törölte el híve és egyik legfontosabb katonai vezetője, Ulysses S. Grant, a későbbi elnök rendeletét, amely kiűzte a zsidókat több államból, hogy véget vessen a szerinte a zsidók által űzött feketekereskedelemnek. Második beiktatási beszédében, arra a kérdésre keresve a választ, mi indokolja a polgárháború tengernyi szenvedését, alázatosan a 19. zsoltárt idézte: Az ÚR döntései igazak, mindenben igazságosak. Lincoln szívesen nézett zsidókról szóló színdarabokat, kulturális mintaként is vonzotta a zsidóság.

A korabeli hívei Mózesnek láttatták, aki a rabszolgákat eljuttatja a szabadság világába és a kivonulás ünnepén, a szabadság emlékezetének napján gyilkolták meg. Állítólag el akart menni a Szentföldre. Nem sikerült eljutnia. Ezelőtt 209 évvel született.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008