mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Bővül a hadigondozási járadékra jogosultak köre

2018-02-20 14:40:14
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Mostantól rendszeres havi járandóságot kaphatnak olyanok is – például a magyar igazolvánnyal rendelkező nem magyar állampolgárok –, akikre a hadigondozásról szóló, 1994. évi XLV. számú törvény még nem vonatkozott. A részletekről a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnál érdeklődjenek, a külföldön élők pedig a Budapest Főváros Kormányhivatalt keressék.Az Országgyűlés idén január elsejétől több lényeges ponton módosította a  hadigondozásról szóló jogszabályt. Az 1994. évi XLV. törvény módosítása szerint bővül a jogosultak köre: támogatást nyújtanak a második világháborúban elesett, eltűnt és hadifogságban elhunyt katonák és munkaszolgálatosok özvegyeinek és árváinak, továbbá mindazoknak, akiknek férje, édesapja 1938. november 2-a és 1945. május 9-e között a volt magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált, függetlenül attól, hogy a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződés következtében más ország állampolgárává vált – feltéve, hogy jelenleg magyar állampolgársággal, vagy magyar igazolvánnyal, s magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezik.

A törvénymódosítás megnyitja a hadigondozotti jogosultságot olyan volt hadiárvák, hadigyámoltak és hadigondozott családtagok számára is, akiknek igénye 1949. január 1-je előtt bekövetkezett veszteségen alapul, de pénzellátásukat megszűntették nagykorúságuk vagy házasságkötésük miatt. A jogosultságot mostantól olyanok is igényelhetik, akiknek a kérelmét politikai okból annak idején elutasították, vagy akik a kérelmüket politikai okokból be sem nyújtották.

A rendszeres havi járandóságot a kérelmező lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatalban lehet igényelni, míg a külföldön élő, Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező kérelmezők a Budapest Főváros Kormányhivatalhoz (BFKH) fordulhatnak. A kérelmet benyújthatják nem magyar állampolgárok is, ha magyar igazolványuk vagy magyar hozzátartozói igazolványuk van.

Az eljárás során a jogosultság hadi eredetét egykorú szolgálati, katonai, kórházi iratokkal és hatósági igazolásokkal, ezek hiányában más hitelt érdemlő módon kell igazolni.

A megítélt járadékot a kérelmező lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal folyósítja. A járadék az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 százaléka. (A BFKH közleménye nyomán)

Részletes tájékoztatás és a szükséges nyomtatványok ide kattintva
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008