mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Fegyverrel a holokauszt ellen: itt a film az amerikai zsidó harcosokról

2018-04-10 12:09:12
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Holnap kerül az amerikai mozikba a GI Jews, az amerikai hadseregnek a második világháborúban harcoló bő félmillió zsidó katonájáról szóló film.


GI_Jews_cikkbe_04_10.jpg

Amelynek első képkockáin megcsodálhatjuk, amint a Drakula halott és élvezi és az Űrgolyhók rendezője, a zsidó humor óriása, a 91 éves Mel Brooks katonaruhájában feszít a vásznon, mert ő is ott volt az amerikai hadsereg Hitler ellen harcoló félmillió katonája között. Akárcsak a Zabhegyező nevű kultikus regény zsidó írója, Jerome David Salinger és Walter Matthau, a nagy zsidó színész, a légierő törzsőrmestere. És sokan mások.

A film központjába azonban nem a hősiesség került, nem a nácik elleni harc, hanem az önfeláldozó zsidó fiatalok küzdelme az amerikai hadseregben érzékelhetően jelenlévő antiszemitizmussal. Voltak, akik már hozzászoktak, de a legtöbben bevándorlók zsidónegyedekből érkező gyerekei voltak, akik buborékban éltek és sokkolta őket a váratlanul rájuk törő zsidóellenesség, amely a nagyvárosi zsidó közegben ismeretlen volt nekik. A tapasztalatok a megszólaltatott, idős interjúalanyokban annak ellenére is elevennek tűntek, hogy sokan eddig egyáltalán nem beszéltek erről és érezni, hogy a közös ügyért harcolók között, ahol a bajtársiasság nagyon fontos volna, különösen sebezhetővé válnak a kiközösítettek.

Voltak, persze, nagyszabású ellenpéldák is, egy Roddie Edmonds nevű tiszt egy német hadifogolytáborban azt felelte a parancsnoknak, aki kérte, hogy a zsidók lépjenek ki közülük, hogy itt csak zsidók vannak, mind azok, ez a csapat egységes. Amikor lelövéssel fenyegették, azt mondta, hogy így sem tudják meg, ki zsidó, ki nem, ha akarják, lőjék le mindőjüket. A németek akkor feladták a zsidók kiszűrését. Roddie Edmonds az első katona, aki a Világ Igazai közé került a Jad Vasemben.

Nagyon fontos, hogy még az utolsó pillanatban elmesélhették az idős zsidó katonák a történeteiket a belső antiszemitizmusról és a szintén megtapasztalt szolidaritásról, holnaptól vetítik is az amerikai mozik.

A Forward.com írása alapján

 cover_04_09.jpg

Egyéni döntések, közös értékek!
Kérjük támogassa adója egyházi 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, a pártatlan, független zsidó közösséget! Technikai szám: 0358!

Letölthető EGY-SZA nyomtatvány ide kattintva

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008