mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Heti zsidó történelem: 1909-ben megszületik Tel Aviv városa

2018-04-12 15:30:16
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Azért, hogy legyen a leendő Izraelben egy igazi európai nagyváros, amelynek nevét a Bibliából veszi át Theodor Herzl héber fordítója és amelynek világhírű építészetét a nácik elől menekülő német zsidóknak köszönhetjük. Amely jelenleg a Közel-Kelet legnyitottabb városa, high-tech és buliközpontja, tengerpartján felhőkarcolókkal. Egy ősi nép fiatal világvárosa.


telaviv_szulinap.jpg

A híres könyv, amelyben Herzl Tivadar megjövendöli Izrael újbóli megszületését, az Ősújország címet viseli. Ezt a címet fordították le héberre Tel Avivként, vagyis a tavasz dombjaként, az ősi ország tavaszaként, megújulásaként (Herzl biztosra vette, hogy rendes kultúremberként, németül beszélnek majd egymással a zsidók Izraelben). Tel Aviv az a hely, ahová Ezékiel próféta vetődik el Babilonban, a fogság földjén, a Tel Aviv megnevezés a Bibliából származik (Ezékiel 3, 15).

A jövő városát álmodták meg az alapító jaffai illetőségű zsidó családok, valamit, ami olyan, mint Európa és nem olyan, mint a Közel-Kelet. Egy igazi modern nagyvárost, amilyenekből eljöttek. Az 1920-as években a modern várostervezés eredményei vitték előre Tel Avivot, amikor már önálló, Jaffától független várossá lett, hamar lehagyta réges-régi anyavárosát, amely talán már a bibliai idők előtt is állt. A modernizálódás motorja az alapító polgármester, Meir Dizengoff volt, akinek emlékét utca, központi közterület és híres bevásárlóközpont neve őrzi ma is Tel Avivban és a lehizdangeff szó, ami olyasmit jelent, hogy bemegy az ember a városközpontba körbenézni.

A következő ugrás Hitler hatalomra jutását követte, az elüldözött német zsidó építészek elhozták magukkal a Bauhaust ide, az Isten háta mögé és a modern építészeti stílus beborította a várost, ma is itt a legnagyobb a Bauhaus-házak koncentrációja a világon, itt, a fehér városban. Ez emlékeztette őket leginkább az otthonukra, ahonnan elűzték őket. Az első világháborúban nagyrészt elűzték a zsidókat a Tavasz Dombjáról, Tel-Avivból, amikor a török uralmat felváltotta a brit, visszatértek. Aztán a britekkel is voltak problémák, a második világháborúban az olasz haderő bombázta is a brit fennhatóság alatt álló Tel-Avivot is.

A függetlenségi háborúban súlyos összecsapások voltak napirenden a zsidó Tel Aviv és az arab Jaffa között, aztán amikor Jaffát elfoglalták, az arab lakosság nagy része elmenekült. A függetlenségi háború sokféle tragédiája, elűzött és meggyilkolt zsidók (közvetlenül a holokauszt után) és arabok szenvedései ellenére, azokkal együtt még ma is hallható, ha a Tel-Avivi parton Jaffa felé sétál az ember, az imára hívó müezzin egy posztmodern zsidó város szívében, mindez együtt van.

Tel-Aviv a ’90-es évek orosz bevándorlási hulláma óta végképp világvárossá vált, a csúcstechnika és a buliipar fellegvára, a leglazább hely Közel-Kelet-szerte, nyitott szívű és eszű metropolisz, liberális hajlamokkal, mint sok nagyváros máshol is, a jobboldali trend ellenére is, amely egyre erősödik Izraelben, baloldali polgármester irányítja hosszú ciklusok óta, kávézók és partik, kiülős helyek és felhőkarcolók teszik a mediterráneum New Yorkjává. A nevét csak 1910-ben kapta meg, de kiépítését már egy évvel korábban elkezdték, tegnap volt 109 éves. Isten éltesse még 3000 évig legalább, amennyi ideje Jeruzsálem megvan.


***

mindneszin_2.jpg


Egyéni döntések, közös értékek!

Kérjük támogassa adója egyházaknak adható 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, a pártatlan, független zsidó közösséget! Technikai szám: 0358

Letölthető EGY-SZA nyomtatvány ide kattintva
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008