mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Euróvízió-győzelem: még az ultraortodoxok is imádják a világhódító, pimasz izraeli dalt

2018-05-14 16:34:31
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetően az elmúlt hetekben az izraeli ultraortodox közösségekben is sebesen terjedni kezdett a Toy című dal és annak több verziója.


jesivaboy.jpg

Az Eurovíziós Dalfesztivál győztesének, az izraeli Netta Barzilai-nak a versenydala annyira népszerű lett, hogy sorra születnek a különböző feldolgozásai. A Toy (Játék) című szerzemény első hallásra nem több egy kedvesen pimasz, szemtelen szöveggel rendelkező, pörgős ritmusú számnál, ám vannak olyanok, akik mélyebb, spirituálisabb tartalmakat hoznak felszínre belőle. Az elmúlt hetekben az izraeli ultraortodox közösségekben is sebesen terjedni kezdett a dal, valamint annak több verziója.

Ha javasolhatjuk, először hallgassák meg a Toy-t Netta Barzilai előadásában, majd jöhet a Yeshiva Boy zenekar produkciója, amelyet – a dal címének megfelelő helyszínen – egy játszótéren forgattak.


Feldolgozta a számot Tehila is, művésznevén a Kóser Díva, aki a toy (játék) és a boy (fiú) szavakra rímelő goj (nem zsidó ember) szót fölhasználva énekel egy egymásba szeretett zsidó lányról és nem zsidó fiúról. Tehila "kifigurázza" azokat, akik a nem zsidó fiú miatt ellenzik a szerelmesek kapcsolatát. A dala azt üzeni: a szerelem felől nézve mit sem számít, ha egy zsidó lánynak nem zsidó barátja van.

A Tabletmag írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008