mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Heti zsidó tanítás: a szavakkal fájdalmat okozni tilos és életveszélyes

2018-06-08 18:19:16
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A mostani hetiszakaszból tanulhatjuk meg, mennyire súlyosak lehetnek a meggondolatlan szavak következményei.
Az előző hetiszakaszban azt olvassuk, hogy Mirjám megjegyzéseket tett a sógornőjére, mivel nem zsidó származású és ezért poklossággal sújtotta Isten. Ebből tanuljuk meg, hogy a láson hárá, a gonosz beszéde mennyire súlyos bűn. Rosszat mondani valakiről alig jobb, mint fizikailag bántalmazni és egyikünk sem mentes ettől a bűntől, még a prófétanők sem. A másik származását firtatni egy közösségen belül pedig különösen súlyos vétek.

Rögtön azután, hogy véget ért Mirjám karanténje és továbbindul Izrael népe, Mózes kémeket küldött ki, ez már a mostani hetiszakasz, hogy szemügyre vegyék, milyen Izrael földje, amelyet nemsokára el kellett foglalniuk.

A kémek először tárgyilagosan jelentették, mit láttak, hogy a föld valóban tejjel is és mézzel is folyik, de nagyon ijesztő ellenség vár rájuk, erődöket épített és félelmetesen hatalmas termetű is a Kánaán jelenlegi népe. Aztán, miután mindezt objektíven elmesélték, jajveszékelésbe kezdenek, s amikor egy Káleb nevű társuk megpróbál lelket önteni hallgatóikba, már egyenesen arról van szó, hogy vissza kell menni Egyiptomba, hurráoptimizmus volna belevágni a honfoglalásba.

Ismét a szavak miatt lesz baj
 

Ha elmondják a kiküldöttek, hogy az ellenséget nem lehet félvállról venni, hogy nehéz lesz, amire vállalkozni terveznek, az helyes. Ha arra bíztatnak, hogy adjuk fel, az a nép lenézése és megbénítása és Isten semmibevétele. Minden vállalkozásnál minden olyan szó helyes, ami segít megismerni a körülményeket és minden szó helytelen, amely arra int, hogy bele sem szabad vágni, amely tanult tehetetlenségre késztet, arra, hogy eleve meg se próbáljunk szembenézni a helyzettel. A szó lefegyverezhet és felvértezhet, sérthet és felemelhet, rávilágíthat a különben láthatatlan igazságra és használhatatlanná is teheti, mint a kémek történetében, amelynek következményeként Izrael pusztai nemzedéke kizáratik az Ígéret Földjéről, mind meghalnak azelőtt, hogy betehetnék a lábukat a földre.

Azért került a két látszólag egymástól független történet Mirjám rosszindulatú megjegyzéséről és a kémek pánikkeltéséről egymás mellé, hogy megtanulhassuk, hányféle módon árthatunk szavakkal és milyen nehéz elkerülni, hogy így tegyünk.

A Tóra kétszer is szól egymás után, hogy vigyázzunk a nyelvünkre, de akár az is lehet, hogy mondjunk valami jót és bíztatót, ha már beszélünk. Ennek jegyében kívánunk Önöknek.

Jó szombatot!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008