mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Könyvajánló: A magyarországi zsidóság története

2018-06-13 14:10:22
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az idei 89. Ünnepi Könyvhétre jelent meg A magyarországi zsidóság története című kötet, amelyet olyan jeles szerzők jegyeznek, mint Botos János, Haraszti György, Kovács András, Kövér György és Romsics Ignác.– Nem tudjuk igazán szeretni azt, akit nem ismerünk. Ez a könyv arra hív meg minden olvasót, hogy ismerje meg zsidó honfitársaink múltját és jelenét. Ismerje meg mindazt, amit közös hazánk építéséért tettek. Ismerje meg konfliktusaink igaz történetét és még inkább testvéri együttélésünk történetét – olvasható A magyarországi zsidóság története című kötet beharangozójában. A mű az idei ünnepi könyvhétre jelent meg a Szent István Társulat kiadásában.

Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Keresztény-Zsidó Tanács elnöke szerint azzal a reménnyel indítják útjára ezt a könyvet, hogy mindannyiunkat segíteni fog abban, hogy tanuljunk múltunk sebeiből és bűneiből, ismerjük fel egymásban a testvért, és egymást megbecsülve és tisztelve építsük közös hazánkat. Mint fogalmaz, segítse és siettesse ez a könyv annak a kornak az eljövetelét, amikor majd beteljesednek a próféta szavai: "Ekevassá kovácsolják kardjukat és lándzsájukat szőlőmetsző késsé. Nemzet nem emel kardot nemzet ellen, és nem tanul többé hadviselést. (...) Senki sem árt és nem pusztít szent hegyemen, mert tele lesz a föld az Úr ismeretével".

A magyarországi zsidóság története, 2018, Szent István Társulat, 148 oldal, 2400 Ft. Szerzők: Botos János, Haraszti György, Kovács András, Kövér György, Romsics Ignác.
 

A Szent István Társulat 169 éve során nem csak könyvkiadóként működött, jelentős szerepet vállalt a magyar közoktatás, kultúra és tudomány szerteágazó területein. Tagjai közt olyan neves személyek tevékenykedtek, mint Eötvös József, Semmelweis Ignác, Liszt Ferenc vagy Deák Ferenc. Fő profilja azonban mindvégig a könyvkiadás maradt; tanúskodik erről az a sok ezer magyar, német, horvát, szlovák, román, és rutén nyelvű kiadvány, melyek összpéldányszáma meghaladja a negyvenmilliót. Fejlődésének a II. világháború utáni hatalomváltás vetett véget: nyomdáját államosították, üzleteit elvették, folyóiratait betiltották, lehetetlenné tették az addigi élénk társulati életet, s a könyvkiadást minimálisra korlátozták. A kényszerű alkalmazkodás éveiben csak folyamatos küzdelem árán sikerült a megjelentethető példányszámot fokozatosan növelni, míg végül 1989-ben, a rendszerváltozást követően a Társulat ismét fejlődésnek indult. A Magyarországért Alapítvány 2001-ben Magyar Örökség-díjjal tüntette ki.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008