mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Aki bemutatta nekünk a holokausztot: Elhunyt Claude Lanzmann

2018-07-05 17:06:08
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A francia intellektuális élet nagy baloldali ikonja, író, újságíró, filmrendező és filozófus, aki monumentális dokumentumfilmet készített a Soáról, harcolt az ellenállásban szerelmes volt Simone de Beauvoirba és úgy gondolta, a halálban nincsen semmi nagyság.


Claude_Lanzmann.jpg

Orosz emigránsok fia volt Franciaországban, a második világháborúban a partizánok között harcolt tinédzserként, aztán a Sorbonne-on tanult filozófiát, Ő is, mint mindenki, Jean Paul Sartre és felesége, Simone de Beauvoir hatása alá kerül, a legendás újság, a Modern Idők (Temps modernes) szerkesztője lesz, Sartreék munkatársa. A francia intellektuális életben a bölcsészek, filozófusfélék sztárok, a véleményük tárgyalja a közvélemény, számítanak. Franciaország az „intellektüellek” hazája, ő is az volt, kritikus, baloldali, ahogy ebben a hagyományban jóformán mindenki. Bírálta a franciák viselkedését Algériában, nem szerette a „gloire”-t, amely más népek elnyomásától fénylett, elkötelezett újságíró volt és elkötelezett művész, ahogy Sartre tanította neki. És szerelmes, Sartre társába, Simone de Beauvoriba és érzelmei nem maradtak viszonzatlanok.

Dokumentumfilmesként is újságíró volt, újságíró és filozófus. Figyelt, hallgatott, interjút készített és megcsinálta, amit nem lehet megcsinálni: megszólaltatta és megmutatta a maga valójában a holokausztot nyolc órás filmjében, a Shoában. Ott volt végig a nézők előtt, nem volt menekvés előle többé. Ez a film tette világhírűvé, holokausztkrónikássá, a legnagyobb holokausztkrónikássá, aki kortársa volt az eseményeknek, amikor 1985-ben napvilágot látott a film, 60 éves volt. Még további három, majdhogynem három és fél évtizedet élhetett, a fia viszont 23 éves korában, tavaly meghalt. Ő már ekkor túl volt a kilencvenen.

„A halál itt van” – mondta. „Bármelyik percben megérkezhet. A statisztika ellenem dolgozik. Elég baj ez”. Meghalni szerinte „nem nagy dolog. A nagyság lehetőségének elvesztése. Minden további lehetőség lehetelensége” – idézi a Le Monde Tőle. Claude Lanzmann a 93.évében halt meg, ma érkezett a halálhíre.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008