mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Egy mindent író újságíró halálára

2018-07-05 12:13:50
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A hagyományos újságírás világába érkezett meg, csinálta irányított és szabad nyilvánosságban és a nyomtatott sajtó halálával ment el ő is.


aczelendre_gyasz.jpg

Az az újságíró, aki elég jól tájékozott volt ahhoz, hogy mindennek a hátterét ismerje a rockzenétől a teniszen át a diplomáciatörténetig és aki mindenről színesen és érdekesen, tárgyilagosnak tűnő, jól leplezett és szenvedélyes elfogultsággal tudott beszélni, mert profi volt, de meggyőződéses profi. Ma, amikor inkább hírverseny van, mint hírháttér-elemzés, ez a fajta tudás, amely elsősorban egy régi világban segített tájékozódni, már a múlté.

Minden kérdésben világos volt, hová tartozik, kivel ért egyet, mégis érdemes volt figyelni rá, mert azok is tanulhattak tőle, akikkel semmiben nem értett egyet. Holokauszt-túlélő, de zsidó elfogultságai igazán nem voltak, Izraellel szemben kritikus volt és nem hitt abban, hogy a zsidó származás önmagában bármit is jelent. Annyira nem, hogy az utolsó években néha még a Mazsihisz facebook-oldalán is kommentált párszor, számonkérte, miért foglalkozunk olyanokkal, akiknek nincs mély zsidó kötődésük, csak a szüleik találtak véletlenül zsidónak születni.

Egy ország addig van otthon a világban, amíg tájékozódni tud benne és ebben Aczél Endre sokat segített Magyarországnak. Aztán azzal is támogatott minket, hogy milyen mesélő kedvvel tudott kulturális újságíróként szórakoztatva tanítani a Klubrádióban. Mert nem csak minden rovatban, a sporttól a külpolitikáig, de minden újságírói műfajban is otthon volt a képernyőtől a nyomtatott újságlapig. És ez utóbbi volt az ő valódi világa, hírlapíró-féle volt, aki alól kiment a világ a digitális forradalommal, a háború utáni konszenzusok felbomlásával, a nyilvánosság átalakulásával. Fiatalember volt még, lett volna még bőven ideje, csak mintha a helyét nem találta volna már igazán. Segíthettünk volna benne, mi, a kortársai, tényleg volt mit köszönnünk a munkájának.

Legyen emléke áldás fonassék be az Élet Kötelékébe.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008