mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Elhurcolt és meggyilkolt zsidókra emlékeztek Sopronban

2018-07-05 12:28:10
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A soproni zsidóság tragikus történelmi eseményére emlékeztek a zsidó temetőben vasárnap: 1944. június 29-én csendőrkülönítmények egy gyárépületbe terelték a gettóból a soproni zsidóságot, majd pár nap múlva a pályaudvarról Auschwitzba szállították őket.


sopron_megemlekezes.jpg
A kép forrása: sopronmedia.hu


A 74 évvel ezelőtt deportált és meggyilkolt közel kétezer férfinek, nőnek és gyereknek nem volt más bűnük, csak a származásuk. Magyarok voltak, ha ereikben zsidó vér is folyt. Sopron életének a zsidóság is értékes részét képezte évszázadok óta. A város hűséggel emlékezik az ártatlan áldozatokra – mondta beszédében Fodor Tamás polgármester, aki szólt az akkori embermentők önzetlen és állhatatos tevékenységéről is.

Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke személyes hangvételű beszédben idézte fel az új generációk felelősségét. – A mai gyerekek előtt is érthetetlen, ami akkoriban történt a zsidósággal. A miértre nem tudunk válaszolni. Békés jövőt akarunk építeni áldozataink emlékére – emelte ki.

Mi adhat új perspektívát a zsidóságnak? – vetette fel a gyászszertartáson Darvas István főrabbi, miután részletezte népük legnagyobb történelmi fájdalmait. – Egy utat kell bejárnunk: térjünk vissza hitünkhöz, vallási hagyományainkhoz, hogy megtalálhassuk örömünket zsidóságunkban. Hogy aztán erős lélekkel a következő nemzedékek is papír nélkül legyenek képesek elmondani halottaink emlékére az Istent magasztaló Kádis-imánkat.

A megemlékezésen Zucker Immánuel főkántor fohászkodott énekszóval a Mindenhatóhoz. (kisalfold.hu)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008