mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Ünnepélyes búcsú a távozó rektortól

2018-07-05 12:03:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektora huszonkét év után távozik tisztségéből. Ebből az alkalomból az intézményben ünnepélyes keretek között köszönték meg azt a kivételes munkát, amit a nagy tekintélyű professzor végzett az OR-ZSE élén. 


rektorbucsu_1.jpg

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) vezetése, oktatói, volt és jelenlegi hallgatói, valamint a MAZSIHISZ vezetői, a hitközségek elnökei, rabbijai és tagjai ünnepélyes keretek között búcsúztak el Schőner Alfrédtól abból az alkalomból, hogy a nagy tekintélyű professzor huszonkét éves rektori munka után távozik az intézmény éléről.

Az eseményen köszöntőt mondott Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, aki a professzorhoz kötődő, szoros személyes és családi élményeiről mesélt, majd rektori munkásságát megköszönve az Örökkévaló figyelmébe ajánlotta, és kérte további segítségét a neológia fejlődéséhez. Beszédet mondott Kardos Péter főrabbi, a rabbitesület legidősebb tagja, aki néhány jellemző történettel, anekdotával elevenítette föl a Schőner Alfrédhoz fűződő barátságát. Ezek után Ungárné Komoly Judit professzor emeritus köszöntötte a távozó rektort, s mint elmondta: 1996-ban, amikor Schöner Alfréd és felesége visszatértek Izraelből Budapestre, az akkori Bérkocsis utcában megváltozott az élet. A korábbi Rabbiképzőből Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem lett, folyamatosan alakultak a különböző szakok, létrejöttek új tanszékek, végül megszületett a Zsidó Vallástudományi Doktori Iskola is. Mint Ungárné Komoly Judit elmondta: a vitathatatlan eredmények elsősorban Schőner Alfréd kiváló, odaadó, fáradságot nem ismerő, empatikus vezetői tevékenységének köszönhetők, mert képes volt arra, hogy mindenkit, oktatókat és hallgatókat személyközpontú megközelítéssel, egyéni bánásmóddal irányítson és felhívja a figyelmét az adott stúdium és a judaisztika összefüggéseire. Hozzátette: nála nem eshetett meg, hogy ha valaki személyes problémával fordult hozzá, akkor ne talált volna időt arra, hogy figyelmesen meghallgassa és segítsen.

rektorbucsu_2.jpg

Az ünnepségen Vajda Károly, az OR-ZSE megbízott rektora a rector emeritus kitüntető címet adta át elődjének, míg Oláh János rektorhelyettestől a távozó rektor a Pro Universitate díjat vehette át, valamint azt a 39 szerző írását tartalmazó gyűjteményes kötetet, amely a professzor 70. életéve alkalmából született. Az ünnepség keretében az OR-ZSE nevében Zima András és Oláh János megköszönte Schöner Alfrédné, a nyelvi lektorátus és az OR-ZSE nyelvvizsgaközpont vezetőjének a munkáját is, aki ugyancsak most búcsúzott el az intézménytől. Végezetül a távozó rektor is szólt az egybegyűltekhez, megköszönve munkatársainak, tanárainak és környezetének az elmúlt 22 évet, és köszönetet mondott a feleségének is, mondván, hogy nélküle nem érhetett volna el ilyen eredményeket.

A bensőséges hangulatú ünnepségen énekelt Fekete László főkántor, Nógrádi Gergely főkántor és Rosenfeld Dániel kántor, közreműködött Teszter Nelli zongoraművész.


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008