mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Mindenki zsidó akar lenni: filippinók tértek át zsidónak Izraelben

2018-07-09 16:49:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Negyedmillió filippínó vendégmunkás dolgozik Izraelben. A zsidó sajtó lelkesen számol be róla, hogy közülük Lópezék betértek, mivel a gyerekeik már nem akarnak visszamenni a Fülöp-szigetekre, izraelinek érzik magukat. Azt, hogy többé nem hihetnek Jézusban, nehezen fogadták el, de imádják a Jom Kippurt és továbbviszik még nem kóser filippínó éttermüket.


Filipino_zsidok.png

Ők is, mint minden filippínó család, azért jöttek, hogy pénzt keressenek és utána mehessenek haza, kicsit jobb körülmények közé. Ennek már 15 éve. A tel-avivi filippínó, katolikus López-házaspárnak azóta két gyereke született, akik egyedül Izraelben vannak otthon a világon és nem érdekli már őket az őshaza. A pár, akinek jó tapasztalatai voltak Izraellel, úgy döntött, hazát cserél szívében, vagy legalábbis izraeli filippínó zsidók lesznek. Betértek zsidónak az ortodox főrabbinátusnál és állampolgárságért folyamodtak. A családfő hangsúlyozta, hogy az első lökést az a belátás adta, hogy már itt vannak otthon, a hit azután jött csak meg, hogy elkezdték a betérési folyamatot. Ronaldo López, a családfő most, mint mondja, valahol középen van a kérdés megítélésében, hogy Jézus, akinek megváltó voltában egész eddigi életében hitt, megváltó-e vagy sem és egyelőre nem meri megmondani a barátainak és a családi étterem vevőkörének, a filippinó konyhát kedvelő honfitársaknak, hogy betért zsidónak, félnek, hogy elveszítik a barátaikat, nem értik majd meg a döntésüket. Akárhogy is, hiszem, hogy a judaizmus az igazat tanítja – összegez.

Bernadett López, a felesége, jobban aggódik a teológiai problémáknál attól, hogy a fiai el kell menjenek katonának az izraeli hadseregbe, ha ők állampolgárok lesznek, ha erre gondol, elsírja magát, bár ez még viszonylag messze van, mert a fiúk 9 és 13 évesek. Bernadette egyébként a Sir-El, Isten éneke nevet vette fel, amelynél szebbet nem sok zsidó asszony viselhet Izraelben. Abban mindketten egyetértenek viszont, hogy a Jom Kippurnál, az engesztelés napjánál nincs szebb ünnepe Izraelnek, Izrael közösségének, az önvizsgálat és a megtisztulás lehetősége mindkettőjüket mélyen megszólította.

Az étterem menüjét azonban egyelőre még nem teszik kóserré, ha mégis megtörténik és előbb-utóbb meg fog, akkor keressék majd fel a glatt kóser izraeli filippínó zsidók tel-avivi konyháját.

A Jewish Telegraphic Agency írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008