mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

1888.08.08. – A neológia kivételes ünnepe: ma 130 éves a Frankel Zsinagóga

2018-08-08 00:07:22
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Frankel Zsinagóga: született 1888 augusztus (tehát nyolcadik hó) nyolcadikán és áll mindaddig bizonyosan, amíg el nem jön Dávid fia, a Messiás. Jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban. A mai nap: neológ ünnep.


frankel130_1.jpg

A neológ zsidóság történetének egyik legfontosabb épülete Buda „hagyományos”, megszokott zsinagógája Újlakon, egy lakóházba építve. Nagy rabbik és kántorok sora szolgált ott felívelő és irtózatos korokban, imádságnak háza volt minden népek számára.

A neológia, a fontolva haladó, ízig-vérig magyarrá vált zsidóság története elmesélhető kulcsépületek és intézmények történeteként is. A Dohány utcai Zsinagóga, a modern tudományt a Tóra szellemével ötvöző Rabbiképző és Budán, Újlakon elsősorban az a zsinagóga, amely évtizedek óta – az utca révén, amelyen áll- a magyar zsidó párizsi forradalmár, Frankel Leó nevét viseli, régebben egyszerűen Újlaki Zsinagóga volt. A zsinagógatér kívülről – legalábbis elölről – észrevétlenül simul bele a lakóház frontjába, amelynek része, nem ünneplőbe öltözött kivonulások alkalma, az élet terének természetes része. Ahogy dolgozunk, úgy alszunk, eszünk és imádkozunk is, áldást mondunk minden életfunkciónkra, ott kell hogy álljon a gyülekezés háza az otthonunk mellett.

Akárcsak a Dohány, az integrációjára, magyarrá válására hivalkodóan büszke, sikeres magyar zsidóság épülete ez is, tagjai közé tartozott állítólag Molnár Ferenc és Kóbor Tamás, Emőd Tamás és Lengyel Menyhért az írók, az óbudai gyáros Goldberger Leó. Rabbija volt a 20. század elejétől az imákat a kor nyelvén szívhez szólóan fordító Kiss Arnold, a fájdalmasan fiatalon, a holokausztban meghalt, hatalmas és csak részben beteljesült ígéret, Vidor Pál, a legendás Benoschofsky Imre, a Benó, akitől a nagy költő, Székely Magda tanult a prófétákról kamaszként. A gyengéd szavú, vigasztaló Singer Ödön, aki mintha idős, bölcs bácsinak született volna, a fiatal Schőner Alfréd, aki 28 évesen kezdi meg itt szolgálatát.

frankel_130_2.jpg
Fotók: Bódis Krisztián / Budapest Images – We Love Budapest


Még Singer Ödön kezei alatt kezd a Frankelben a jelenlegi rabbi, minden magyar zsidó fiatal kedvenc vallási vezetője, Verő Tamás főrabbi úr, akit főrabbiként is mindenki Verő Tomiként ismer és szeret, s aki 0 és 25 év között bárkivel azonnal szót tud érteni, aki a magyar rabbikar kivételes kincse, tömegvonzó csodafegyvere. Az egyik. Mert szintén Újlakon, a Frankelben szolgál a kivételes hangú és íráskészségű főkántor, énekes, író, gyerekíró, tankönyvszerző Superman, Nógrádi Gergely is, kettőjük együttműködése miatt is maradt a Frankel az egyik legnépszerűbb zsinagógakörzet.

És egy másik együttműködés miatt, Tomi főrabbi és Verő-Bán Linda főrabbiné kooperációjáról van szó, a Frankel miattuk lett a magyar zsidó ifjúsági mozgalom centruma, ahonnan vezetnek utak Szarvasra, a Lauderbe, a Scheiberbe, a Benjámin Óvodába és minden létező helyre, ahol zsidó fiatalok gyülekeznek. Maradt, mi volt, neológ bástya minden időben, minden nemzedéknek, ahol a kortársak méltónak bizonyultak az elődökhöz. A Frankel a neológia egyik modellzsinagógája, a befogadás derűjének fellegvára immár 130 éve, a neológia szülte és segített életben tartani a neológiát.

Zsinagóga, amely mindenki otthona, imádság háza minden népek számára, ahogy a próféta tanította. Született 1888 augusztus (tehát nyolcadik hó) nyolcadikán és áll mindaddig bizonyosan, amíg el nem jön Dávid fia, a Messiás. Jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban. A mai nap: neológ ünnep.

Ajánlott olvasmány:
Imaház a bérházban – az Újlaki Zsinagóga

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008