mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Béke és megnyugvás a zenében

2018-08-08 11:25:09
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Bauer Andrea és művésztársai adnak koncertet The man I love címmel a Goldmark teremben szeptember 2-án, délután 6 órától.  Műsoron Bernstein Kaddish című műve, Gershwin Porgy és Bess című operájából a Summertime elringató, békét hozó, ősi női erőt sugárzó dallama; Golijovtól pedig az Ainadamar, amely a különleges ritmusú hangzás keleties vonulatát szólaltatja meg.


ZSKF_940_788_bauerandrea2.jpg

A zene az emberben megteremtheti a békét és a megnyugvást, hiszen mint ahogyan egy régi zen bölcsesség mondja: a hallás a világot vezeti belénk, énekléskor pedig mi olvadunk bele a világba. Ezt mindenki megtapasztalhatja Bauer Andrea és művésztársai koncertjén, amelyen, a keleti hagyományokon alapuló hangzásvilágon keresztül jutunk el a kötött hangzású opera és a kötetlen jazz egyszerre színes és szabad improvizációs világába. Bernstein Kaddish című művéből megszólal a női hang lelke; Gershwin Porgy és Bess című operájából a „Summertime” csodálatos, elringató, békét hozó, ugyanakkor ősi női erőt sugárzó dallama; Golijovtól pedig az Ainadamar, amely a különleges ritmusú hangzás keleties vonulatát szólaltatja meg. Ezek az alkotások a békét és megnyugvást hivatottak szimbolizálni.

Leonard Bernstein Kaddish című szimfóniájának az alcíme a kaddis, egy zsidó imádság, amelyet általában halotti imaként ismernek. A szó héber-arámi nyelven azt jelenti: szent. Valójában többféle funkcióban, többféle alkalommal is mondják, és a szövege nem a halálról, hanem Isten dicsőítéséről szól. A halál szó egyszer sem fordul elő benne, viszont az élet háromszor is. Bernstein szimfóniájának második tétele a „Lélek hangja”, librettója pedig az életnek és a békének szentelt óda. A lélek hangját egy női hang jeleníti meg, aki a békét és a megnyugvást énekeli el éteri tisztaságú hangon, miközben az élet áldását beszéli el, és mint az élethez való jogunkat és reményünket énekeli. A kaddist eredetileg férfihang szólaltatja meg, azonban Bernstein női hangon ábrázolja – úgyhogy ebben a produkcióban is a női lelket ábrázolják a művészet segítségével, az elmúlás és születés tükrében.

A keleti hagyományokon alapuló hangzásvilágon keresztül jutunk el az elmúlás, az örök élet és a szeretet, a szerelem gyümölcsén keresztül a születésig. A születésig, amelyben az ember tiszta és bűntelen.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre?

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008