mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

A Frankel születésnapja közös ünnepünk

2018-09-12 11:50:29
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Telt házas koncerttel ünnepelték a Frankel Leó úti zsinagóga fölszentelésének 130. évfordulóját. Itt szolgál a hazai zsidó vallási élet két kiemelkedő alakja: Verő Tamás főrabbi és Nógrádi Gergely főkántor is.


frankel130_1.jpg

Az 1888. augusztus 8-án fölszentelt Frankel (akkor Zsigmond) úti zsinagógában a 130. évforduló alkalmából két és fél órás ünnepséget rendeztek, amelyre telt ház gyűlt össze. Három ünnepi beszéd is elhangzott, majd a születésnapi koncerten harminc különböző műsorszám hangzott el.  Emelte az ünnep fényét, hogy a Verő Tamás főrabbi és Tordai Péter elnök által vezetett körzetben szolgáló Nógrádi Gergely főkántor is énekelt, aki pár nappal korábban a Dohány utcai zsinagógában adott nagy sikerű koncertet.

A Frankel eredetileg szabad térbe építették, bejárata a Zsigmond utcából nyílt, homlokzata pedig az Árpád fejedelem útjára nézett. Az épületet Fellner Sándor tervezte, akinek a nevéhez olyan létesítmények kötődnek, mint a Budai Várban a volt Pénzügyminisztérium épülete, illetve az Igazságügyi Minisztérium a pesti Markó utcában.

A mintegy négyszáz fő befogadására képes, nyolc méter magas imaház francia gót stílusban épült. Eredetileg önmagában állt, de a negyvenedik évfordulóra – 1928-ban – Jakab Dezső és Soós Aladár tervei nyomán hatemeletes, függőfolyosós bérházat építettek köré. A zsinagóga bejáratát azóta az utca felől vasráccsal ellátott, árkádos kapualjon át lehet megközelíteni. Az épületben hitközségi irodák, díszterem, téli imaterem és alkalmi talmud-tóra iskola is helyet kapott.

*

Az elmúlt évtizedekben a Frankel Leó úti zsinagóga a neológ zsidóság történetének egyik legfontosabb épületévé vált. Mint portálunkon korábban írtuk: nagy rabbik és kántorok sora szolgált ott felívelő és irtózatos korokban, imádságnak háza volt minden népek számára. Még Singer Ödön kezei alatt kezdett a Frankel jelenlegi rabbija, „minden magyar zsidó fiatal kedvenc vallási vezetője, Verő Tamás főrabbi úr, akit főrabbiként is mindenki Verő Tomiként ismer és szeret, s aki 0 és 25 év között bárkivel azonnal szót tud érteni, aki a magyar rabbikar kivételes kincse, tömegvonzó csodafegyvere”. Verő Tamást 1999-ben avatták rabbivá, és 2001 óta szolgál a Frankelben. Hosszú évek óta kötődik a zsinagógához a jelenlegi főkántor, Nógrádi Gergely is, aki – mint megkeresésünkre elmondta – eleinte a budai körzetbe járó apai nagyszüleit kísérte a zsinagógába rendszeresen, akkoriban még „civilként”. 2009-ben kezdte el a kántor szakot a rabbiképző egyetemen, és még abban az évben, sőt, még a tanévkezdés előtt „lecsaptak” rá a Frankelből.

A mostani születésnapi koncertről a főkántor azt mondta: ezúttal természetesen nem a kántori munka volt a középpontban, hanem a közös ünneplés, így tőle és a többi fellépőtől is zsidó örökzöldek, különböző világslágerek hangzottak el héberül és magyarul.

K. Zs.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008