mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Megtaláltak egy nácik által ellopott Renoir-képet

2018-09-13 15:05:55
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Csaknem 80 év után kapott vissza a családi örökségéhez tartozó, nácik által ellopott Renoir-festményt egy néhai zsidó gyűjtő unokája New Yorkban.


renoir_ketno.jpg

A Deux femmes dans un jardin (Két nő egy kertben) című festményt a Párizsban élő Alfred Weinberger zsidó műgyűjtő vásárolta, aki a második világháború idején a nácik elől menekült el a francia fővárosból. Számos festményét letétbe helyezte egy bankban, de a nácik 1941 decemberében elkobozták azokat.

Weinberger annak idején átadta a tőle elvett művek listáját a hatóságoknak, de egyetlen alkotást sem kapott vissza. A lista bekerült az eltűnt művek adatbázisába, amelyet 2010-ben online is közzétettek.

Sylvie Sulitzer, aki még tinédzser volt, amikor nagyapja elhunyt, 2013-ban tudta meg, hogy a Renoir-képet, amely korábban szinte az egész világot bejárta, és számos árverésen cserélt gazdát, ismét aukcióra bocsátják New Yorkban. Ügyvédei felvették a kapcsolatot a Christie’s aukciósházzal, amely megkereste az FBI ilyen típusú ügyekkel foglalkozó csoportját.

Sulitzer először szerdán a New York-i Zsidó Örökség Múzeumában tekinthette meg a képet egy ünnepélyes bemutatón, amelyen az FBI is képviseltette magát.

A nő elmondta, hogy a Renoir-kép legutóbbi tulajdonosa önként lemondott az alkotásról, és visszaadta Weinberger örökösének.

Sulitzer hozzátette, hogy a visszakapott képet hamarosan ő is árverésre bocsátja, mivel nem tudja visszafizetni a kárpótlást, amelyet korábban a nácik által eltulajdonított mű után megítéltek neki. Ennek ellenére hangsúlyozta: nagyszerű, hogy visszakaphatta a festményt, nagyon fontos volt családja emlékezete miatt, és úgy véli, nagyapja igazságtételként értékelné a Renoir visszakerülését. Sulitzer még további négy Renoir-festményt és egy Delacroix-képet is keres.

A Két nő egy kertben című alkotást Pierre-Auguste Renoir 1919-ben, halála évében festette, a kis méretű kép egyike volt utolsó munkáinak. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008