mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Bálint Ház: Legyenek továbbra is a barátaink!

2018-09-14 15:59:14
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Budapest egyik legismertebb zsidó közösségi terének missziója, hogy az intézmény még jobb, pezsgőbb és izgalmasabb legyen, s nyisson minden generáció, többek között a fiatal felnőttek felé is.


balintahaz_1.jpg

– Akár egy ember életében, egy szervezet működtetése során is meg kell néha állni, hogy elgondolkodjunk a céljainkon, a küldetésünkön, vagyis azon, hogy mostantól hogyan és merre tovább. Azért gyűltünk most itt össze barátainkkal és partnereinkkel, mert erre a közös számvetésre az újév kiváló alkalom – mondta köszöntőjében Fritz Zsuzsa igazgató a Bálint Ház csütörtökön tartott újévi fogadásán.

Fritz Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy a nyolcvanas években egészen más volt zsidónak lenni Magyarországon, mint manapság, hiszen a rendszerváltás előtt az ember úgy ejtette ki a zsidó szót, mintha valamiféle titkos klub tagja volna. Az utóbbi két évtized azonban intézményi pezsgést hozott a magyar zsidó közéletben, ennek egyik eredménye a többek között az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) által létrehozott és fenntartott Bálint Ház, amely nyitott és sokszínű befogadó térré vált a zsidó közösség számára.

Az igazgató hozzátette: a Joint által folyósított támogatás valamelyest csökken, ezért a korábbinál jóval nagyobb szükség lesz a Bálint Ház barátainak és partnereinek támogatására, mint eddig. Ami azonban nem változik: a gazdag kínálat maga, hiszen a cél az, hogy az intézmény még jobb, pezsgőbb és izgalmasabb legyen, és nyisson minden generáció, többek között a fiatal felnőttek felé is. Fritz Zsuzsa úgy fogalmazott, hogy egy mondatban így lehet összefoglalni a Bálint Ház újévi üzenetét a közösség felé: legyenek továbbra is a barátaink!

A Bálint Ház idén ősztől megújult formában és módon várja látogatóit. Újra megnyitja kapuit a családok előtt az Éden Játszószoba a Bálint Ház és a #kispapacoaching szervezésében, ismét elindul a Délutáni iskola nevű program az elemis (1-6. osztály) iskolába járó diákoknak, az intézmény a Gólem Színházzal közösen Zsidó Közösségi Színpadot nyit, folytatódik a Totál Filmklub, s rendszeresen hallhatjuk Balázs Gábor eszmetörténész rendhagyó és lebilincselő történeteit a Bibliáról és a zsidó filozófiai gondolkodásról. A részletes programokról a Bálint Ház honlapján tájékozódhatnak.

K. Zs.

 

A Bálint Ház 1994. októberében nyitotta meg kapuit Közép- és Kelet-Európa első közösségi központjaként a holokauszt óta. Azóta a budapesti zsidó közösségi élet központjaként, a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány egyik projektjeként működik. Létrehozása az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), az angol World Jewish Relief (WJR), a Doron Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös erőfeszítéseinek eredménye. 2009-tól a EAJCC tagja. Küldetése: egy aktív, nyitott és látható zsidó közösség létrehozása, amely szerves része egy szolidáris magyar társadalomnak; egy erős, párbeszédre és együttműködésre képes, önfenntartó, folyamatosan fejlődő magyar zsidó közösség létrejöttének katalizálása; egy pozitív alapokon nyugvó, a jelenben álló és a jövő felé tekintő, kortárs zsidó identitás kialakítása; a hagyományos zsidó értékek (a család tisztelete, a tanulás szeretete, aktív társadalmi részvétel) integrálása a jelenbe; egy minden generációt megszólító, és a közöttük lévő kapcsolatokra építő, azokat erősítő zsidó közeg megteremtése; a társadalmi igazságosság erősítése, az ember és a demokratikus pluralizmus képviselete. (Forrás: web.balinthaz.hu)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008