mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Heti zsidó tanítás: az időskor méltósága és Mózes 120. szülinapja

2018-09-14 12:45:27
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

„Legyetek erősekés bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek, mert az Örökévaló, a te Isened, ő jár veled, nem enged lankadnod és nem hagy el téged” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!


mozes_hetiszakasz.jpg

A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:41 óra, az ünnep kimenetele: 19:43 óra.

Szombat ünnepén a zsidó népnek vallási törvényei értelmében nem szabad munkát végeznie, beleértve ennek a honlapnak a frissítését is. A frissítések szombat estétől folytatódnak, pár órával az ünnep kimenetele, 19:43 óra után.


A Tórából ezen a héten a „Vájélech” (Mózes 5. 31:1-30.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Mózes egyiptomi úrigyerekként kezdi az életet, élete virágjában harcos vezető lesz, időskorában pedig tanító, tanítónk, „Mose rábénu”. És nem ereje teljében lévő vezetőként, hanem aggastyánként érte el azt, amiért máig emlékezünk rá.

„120 éves vagyok ma. Nem tudok többé kimenni és bejönni és Isten azt mondta nekem: nem kelsz át ezen a Jordánon. Az Örökkévaló Isten fog vezetni Benneteket”, tudatja Mózes az egybegyűltekkel a hetiszakasz legelején.

Rási azonban rögtön figyelmeztet bennünket, hogy a Tóra nemsokára azzal zárja majd le Mózes szemét, hogy bár 120 éves volt, „szeme nem tört meg, frissessége megmaradt” (Mózes V. könyve, 34, 7). Akkor hogyan kell értenünk, hogy már járni sem tud saját bevallása szerint? Rási szerint – és a következő mondatból is ez következik inkább – nem azért nem tud járni, mert nem képes rá, hanem mert többé nincs neki megengedve, hogy Izrael népe előtt járjon. A népet vezetni, ez már az ebben a hetiszakaszban felavatott Józsué dolga lesz. Mózes ideje aktív vezetőként lejárt. Az ő dolga immár nem az, hogy járjon, hanem hogy beszéljen. Tanítson, tanácsokat adjon: fizikai ereje kimerült talán, de szellemi frissessége megmaradt.

Mózes hosszú keresés és tévelygés után találta meg aktív feladatát, amely a legnagyobb feladat volt, amelyet valaha zsidó ember kapott: átvezetni egy népet nemzedékeken és világokon át a szolgaságból a szabadságba, elvezetni a Tórához és Istenhez őket. És most vége, már járni sem tud többé, csak Isten marad meg a néppel, ő kel át velük a Jordánon. A mór megtette kötelességét, a mór mehet.

Mózes azonban tudja azt, amit mi sokszor elfelejtünk: hogyan kell hátralépni, elengedni egy számunkra mindennél fontosabb szerepet, hogyan kell visszavonulni és nyugdíjba menni. És tudja, hogy van olyan feladat, amelyet az időseken kívül senki más nem tud megoldani. Megáll a határon, nem vezet tovább, hanem tanítani kezd, ezt csinálja az egész ötödik könyvben. Ezért nem hagyta el ereje és frissessége soha, mert teljes életet élt és minden életkorának saját értelmet talált.

És azóta, halála óta nem úgy emlegetjük elsősorban, hogy Mózes, a vezetőnk, hanem úgy, hogy „Mózes tanítónk”, „rabbink”, Mose rábénu”. Tudjuk már, hogy a Tóra szerint utolsó beszédénél mind ott vagyunk és hallgatjuk őt. Mind azt a Tórát tanuljuk, amelyet ő magyarázott el nekünk. A saját nemzedékét vezette, de ők már nincsenek sehol. Minket azonban – és azokat, akik majd utánunk jönnek – nem vezetett Mózes, csak tanított. Nem vezetőként, hanem tanítóként örökéletű. Élete valódi értelmét, azt, amiért igazán emlékezünk rá, aggastyánkorában érte el még ő is, aki mindent végbevitt fiatalon – figyelmeztet Jonathan Sacks volt brit főrabbi.

Annak, aki új és új fiatal nemzedékekhez szólhat „szeme nem törik meg, frissessége megmarad”. Ez Mózes szép öregkorának titka és ezt kell majd, ha eljön az idő, megtanulnunk tőle. Hogy senki soha nem válik feleslegessé.

Jó szombatot!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008