mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Híres izraeli magyarok: A „Farkas”, aki Efrájim Kishon javaslatára megalkotta a karikatúrát

2018-09-14 12:24:33
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A rajztanár szerint ő volt a legbénább az osztályban, a világ másként gondolta. Ennek a színvak pesti fiúnak a köpönyegéből bújt ki az izraeli karikatúra teljes művészete.


farkasjeno_izrael.jpg

Mert színvak is volt azon kívül szegény Farkas Jenő, később Jakov Farkash, vagyis, karikaturista nevén Zeév, hogy a rajztanára szerint tökéletesen tehetségtelen és ronda rajzokat készített. Pedig egyszerűen csak máshogy látott, pontosabban és élesebben, igen, kicsit gonoszabbul. És még szorgalmas is volt, ami az ő sajátos „tehetségtelenségével” párosulva igazi áldás lehetett. Már 12 éves korában saját újságja volt, amelyet a szomszédságban terjesztett, mindig is újságíró akart lenni, de Horthy Miklós kormányzó rendszere más pályát választott neki. Zsidó volt ugyanis és emiatt nem mehetett egyetemre. Így lett ács és így úszta meg azt, hogy munkaszolgálatosként a frontra kerüljön, szükség volt a szaktudására. A deportálás elkerüléséhez már ez sem volt elég, de tehetségtelensége meg akart mutatkozni a világ számára, szóval életben maradt és elindult a leendő Izraelbe. Ezúttal a Brit Birodalomnak támadt egy jobb ötlete, nem engedték be és Cipruson tartották börtönben, de szívós fiú volt és 1947-ben csak megérkezett, a Függetlenségi Háború tárt karokkal várta katonájaként, az egyik legsúlyosabb „fronton”, a latruni ütközetekben vetették be, az út volt a tét, amely összekötötte Jeruzsálemet Tel-Avivval. Ezekben a harcokban több száz, de lehet, hogy több ezer zsidó katona halt meg, sokan küzdöttek itt a holokauszt-túlélők közül azért, hogy legyen hazájuk a világban nekik is. Köztük Farkas Jenő Budapestről.

Megint életben maradt, építkezéseken dolgozott és egy szabad órájában felkereste pesti honfitársát, Kishont Ferencet, Efrájim Kishont, ő beszélte rá a nagy lapot, a Maárivot, hogy alkalmazzák karikaturistaként, ő találta meg számára a Zeév nevet, amely a Farkas izraeli fordítása. Ezután lényegében végig, jóformán haláláig rajzolt, ő volt az izraeli sajtó első karikaturistája. Kezdetben teremtette Isten Zeévet Budapestről, a többiek mind tőle erednek.

Politikai karikaturista volt és illusztrátor, rajzok, skiccek mindenese, azok egyike, akik a pesti zsidó humorból megalkották az izraeli humort, a mi zsidó vicceinket exportálták az Ősújországba, amely magyarul tanult meg igazán nevetni, hála Efrájim Kishonnak, Tommy Lapidnak és Zeévnek, Farkas Jenőnek is.

Zeév 1923-ban született Pesten és 2002-ben halt meg Izraelben, 12 évesen kezdettújságot csinálni és majdnem haláláig dolgozott, a New York Timestól a Spiegelig mindenki közölte, csak a rajztanára volt elégedetlen vele egykor Budapesten.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008