mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Elaludt az Isten: Iványi Gáboréknál emlékeztünk Kamenyec-Podolszkra

2018-10-05 13:10:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Iványi Gábor testvérközössége olyan hely, amilyen egész Magyarország lehetne, ha képesek lennénk szembenézni bűneinkkel, mulasztásainkkal és fájdalmainkkal. Jó lenne. Nekünk, mindannyiunknak lenne jó.A Dankó utcai székház, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központja talán az egyetlen hely Magyarországon, ahol márványtábla őrzi a világ első rabinőjének, a Hitler Németországában avatott, egyébként ortodox vallásfelfogású Regina Jonasnak az emlékét, aki először a haláltáborokban „kapott” közösséget, ott bizonyította, mennyire kiváló rabbi volt, a halál árnyékának völgyében járva sem félt, az utolsó percig vigasztalt.

És valóban az ő örökségét is továbbviszi ez a keresztény közösség: az irgalom, az együttérzés, a kompassió etikáját. A székhely udvarának középen kis fácska áll ugyanis, amely Kamenyec-Podolszkban, az 1941-es mészárlás színhelyén nőtt ki a földből, egy Magyarország határaitól távoli város hatalmas „magyar temetőjében”. Ismeretes – bár nem eléggé -, hogy itt gyilkoltak meg sok-sk ezer magyar és Magyarországra menekült zsidót, akiket a magyar hatóságok gyűjtöttek össze és adtak át gyilkosaiknak egy hatékony és jól szervezett tömeggyilkosság keretében. Rájuk emlékezett Moldova Ágnes tegnap, itt, a Dankó utcában levetített filmje, amelynek címe „Elaludt az Isten” és amely a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség segítségével, közreműködésével készült el.

Moldova Ágnes útját kísérjük végig Kamenyec-Podolszkba Kárpátalján keresztül, amit lehet, megtudjuk azokról, akik 1941-ben a történelemből, azután az emlékezetből tűntek el, megtudjuk, mi a helyzet, ott, a helyszínen emlékükkel, őrzi-e a nyomaikat a táj és az ott lakók „városhasználata”. Hát, valamelyest.

A pusztítás áldozatai Magyarországról indultak Kamenyec-Podolszkba, a halálba. Innen tért vissza Iványi Gáborék első látogatásáról egy facsemete, itt, a Dankó utcában lett fává. A másik irányba haladt, az élet tért vele vissza, persze, csak szimbolikusan. Ők, akiket meggyilkoltak, majd akkor érkeznek haza, amikor eljön a Messiás, hogy visszamenőleg jóvátegye az egész történelmet. Várjuk.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008