mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

A holokauszt során elszakított barátnők 75 év után találkoztak újra

2018-10-12 10:59:32
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A 91 éves Chaya Levy és a 88 éves Esther Sheinberg ugyanabban az erdélyi városban, Bethlenben gyerekeskedett, mielőtt deportálták őket Auschwitz-ba. A második világháború után – mit sem, tudva egymásról – mindketten Izraelbe költöztek, s egyikük sem sejtette, hogy a másik túlélte a holokausztot. A gyerekkori barátnők 75 év után újra összetalálkoztak.


gyerekkoribaratnok.jpg

– Esztike – így szólítja meg Chaya Levy a lakása ajtaján belépő Esther Scheinberget, és a két asszony ezen a napon – hetvenöt év után – először találkozik újra. Miután melegen üdvözlik és megcsókolják egymást, leülnek, hogy fölidézzék az erdélyi Bethlenben (románul: Beclean) töltött gyermekkorukat. Eddig a napig egyikük sem hitte, hogy a másik túlélte a holokausztot, hiszen a háború óta soha nem találkoztak egymással, holott mindketten Izraelbe költöztek, sőt, rövid ideig mindketten ugyanabban az izraeli városban, Bnei Brakban laktak.

A mostani találkozás egy véletlen eredménye: a lányaik – akik szintén nem ismerték egymást – Szukkot ünnepére meghívást kaptak egy közös barátjukhoz, beszélgetni kezdtek, s ennek során meglepetésükre kiderült, hogy mindkettőjük anyukája ugyanarról az erdélyi településről származik. Otthon aztán mind a két lány elmesélte a meglepő fölfedezést, mire Chaya és Esther azonnal egymásra ismert.

A találkozásuk után Esther Sheinberg azt mondta:– A testvérem két éve halt meg, úgyhogy már nem volt senkim, akivel visszaemlékezhetnék a múltra. De most találtam valakit. Hiszen Chaya olyan nekem, mintha a testvérem volna.

A cikk forrása angolul

 

 
Hírlevél







Twitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008