mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Ábrahám öregkori szerelme – Jó Szombatot

2018-11-02 15:07:58
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


j__szombat_06_12_facebook.jpg

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:07 óra, a Szombat királynője 17:12 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban.

A Tórából ezen a héten a „Hájé Szárá” (Mózes 1. 23–25:18.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.


Ábrahám öregkori szerelme


Ábrahám és Sára – a zsidó nép ősanyja és ősapja tökéletes párként élnek emlékezetünkben, pedig fontos látnunk, hogy nem volt fájdalommentes a házasságuk. Ábrahám pedig idős korában újranősült és hat gyermeket nemzet. A Szóbeli Tan szerint a második felesége Hágár volt, Izmáel és a moszlimok ősanyja.

Sára haláláról értesülünk azt követően, hogy Ábrahám majdnem feláldozza Izsákot Istennek a Mória hegyén. Sára, akit életük delén Ábrahám – némely hagyományos kommentátor szerint is – kiszolgáltatott a Fáraónak, nem bírta elviselni a hírt időskorának egyetlen gyermekéről, aki kis híján meghalt, apja kezei által. Ábrahám pedig eltemette méltóképpen párját, feleséget szerzett gyermekének, aztán újranősült és boldog második házasságban élt egy Ketúra nevű asszonnyal, mert minden jóval megáldotta őt élete végén a Seregek Ura.

Ugyanebből a hetiszakaszból tudjuk meg azt is, hogyan találkozott Izsák először Rebekával, egy olyan hely mezején járt éppen, mikor szembejött vele, amelyet előzőleg egyetlen alkalommal látunk felbukkani a Bibliában, Hágár tartózkodik itt elűzött gyermekével, Izmáellel. Izsák a zsidó hagyomány szerint azért jár itt, hogy meglátogassa Hágárt, hogy tudassa vele, hogy szegény édesanyja meghalt, mert úgy érzi, az apját és az egykori szolgálót összefűző érzés nem múlt el egészen. Amíg Ábrahám neki feleséget, ő addig Ábrahám régi szerelmét keresi fel. Vagyis hagyományunk egyik fontos része Ketúrát Hágárral azonosítja, aki egyes hagyományok szerint az iszlám ősanyja. Ketúra neve csak beszélő név, Hágár jellemzése, a ketóret, vagyis tömjén jelentésű héber szóból ered, ilyen nemesek voltak hagyományunk szerint Hágár cselekedetei.

Vele élt Ábrahám élete utolsó éveiben boldog házasságban, hála Izsák önzetlenségének. Van még egy nyoma a kibékülésnek, Ábrahám temetésén, amikor, betelvén az élettel Sára mellé kerül a Machpéla-barlangba, temetésén ott van mind a két fia, akit ismerünk, Izsák és Izmáel is. A fiúk elrendezték azt, amit a szülők elrontottak.

Ez a zsidóság és az iszlám első megbékélése, kézfogása a történelemben. Ábrahám Ketúrával, Hágárral élt, de Sára mellett nyugszik. A mi történetünkben, ők ketten a főszereplők. De jelen van benne, búvópatakként, egy másik nagy szerelem története is és a tanítás arról, hogy van mód a féltestvéreknek, a testvéreknek egymásra találniuk.Hiném má tov, a testvérek éneke

 

A zsidó hagyomány ennek a házasságnak az értelmezésében kimondottan nagyvonalú az iszlámmal szemben és ez így van rendjén. Mert milyen szép és milyen kedves, ha a testvérek együtt vannak, hirdeti a zsoltár és valóban, a kezdet kezdetén, még ha a szüleik miatt el is kellett válniuk egy időre, mégiscsak együtt voltak, megtalálták egymást a testvérek. Jonathan Sacks rabbi, aki feltárja ezt az értelmezést, joggal kéri a zsidó világ egyik legtekintélyesebb szószólójaként, hogy ismétlődjön meg ez a találkozás, zsidók és moszlimok találkozása a mi nemzedékünkben is.

Ezért kell imádkoznunk most, ezen a héten, amikor 11 zsidó embert gyilkoltak meg imádkozás közben azért, mert a zsinagógai közösségükben segíteni próbáltak menekült moszlim testvéreiknek, mert továbbmentek az úton, amelyen Izsák ősatya indult el.

Legyen áldás testvéreink emléke és hozzon számunkra békét az, aki békét teremt a Magasságokban, nekünk, Izraelnek és az egész világnak.

Jó szombatot kívánunk!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008