mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Kik voltak a meggyilkoltak? Amerika utolsó stetlje

2018-11-03 19:21:48
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Pittsburghben mindent együtt csinál az egymás mellett élő ortodox, reform és konzervatív közösség úgy, ahogy sehol máshol Amerikában.


pittsburgh_kozosseg.jpg

Pittsbrugh Squirrel Hill nevű városrészét akkor ismerte meg a világ, amikor az Élet Fája zsinagógában múlt szombaton egy fehér fajvédő meggyilkolt 11, zömmel idős embert a szombati ima idején. Pedig a közösség nem erről kéne híresnek lennie, mert, ahogy most is megmutatkozott, ez Amerika legösszetartóbb zsidó közössége, ahol az irányzatok közötti különbségek nem szabdalják szét a zsidókat. Reformzsidók és konzervatív és ortodox zsidók egymás mellett élnek, van úgy, hogy közös imahelyeket használnak, és együtt építik a közösség infrastruktúráját.

Nem sok olyan hely lehet már Amerikában, ahol közösen épít mikvét – rituális fürdőt – az ortodox és a reform közösség, Pittsburgh „zsidónegyede” ilyen hely, annak ellenére, hogy a reformzsidóknak ritkán van szükségük a mikvére, a betérésekhez és a menyasszonyok látogatnak még oda házasodás előtt. A jórészt az ortodoxok által használt intézményre mégis közösen dobták össze a pénzt.

Annak, hogy ez a hely maradt egy a Forwardnak nyilatkozó egyik helyi lakos szerint, városfejlődési okai vannak, itt földrajzilag is egy térben maradtak a zsidók, miközben más városokban a társadalmi helyzetük változásának megfelelően szétköltöztek, elkülönültek.

A szolidaritásnak, az együttműködésnek a helyiek szerint akkora ereje van, hogy képes lesz a révén Pittsburgh zsidósága feldolgozni a gyászt a meggyilkoltak emlékét megőrizve és most, hogy rájuk irányul a borzalmas gyilkosság miatt a figyelem, az egész zsidó világnak esélye nyílik, hogy tanulhasson tőlük Izrael népének egységéről, arról, hogy a lényeges kérdésekben az irányzati elkülönülés nem sokat számít.

A Forward.com írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008