mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Nagy sikerrel zajlott le az idei Kolozsvári Zsidó Napok

2018-11-04 17:03:24
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Ha október, akkor Kolozsvári Zsidó Napok! – nagy örömünkre ez a mondás is megszületett Erdély kincses fővárosában. A Határtalan Kultúra program és a Mazsihisz berkeiből négy évvel ezelőtt elindult rendezvénysorozat mára igazi kulturális márkává vált.


geislertorocko.jpg

IMG_8356.jpg

Hatalmas érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlottak le az idei, sorrendben immár negyedik Kolozsvári Zsidó Napok rendezvényei. A mostani programsorozat befejezése után elmondható: évről-évre egyre többen vesznek részt a Határtalan Kultúra program és a Mazsihisz berkeiben megszületett zsidó napok eseményein, így a határtalan kultúra jegyében sikerült olyan hagyományt útjára indítani, amely fényes jövőre számíthat a kincses városban. 

Miképpen a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében tartott megnyitón Heisler András, a Mazsihisz elnöke fogalmazott: „a programsorozat olyan tradíciót teremtett, amely szervesen beépült a város kulturális életébe, amire büszkék vagyunk ugyanúgy, ahogyan büszkék vagyunk a zsidóságunkra és a magyarságunkra”. Az elnökön kívül a megnyitón beszédet mondott Oláh Emese kolozsvári polgármester-helyettes, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, valamint Gyerő Dávid unitáriusok főjegyző. Mile Lajos a helyi sajtóban örömteli eseménynek nevezte a Kolozsvári Zsidó Napok megnyitóját, mert – mint mondta – a színes kulturális programsorozat mindannyiunk gazdagodását szolgálja. A főkonzul hozzátette: az erdélyi zsidó kultúra része az egyetemes magyar szellemi életnek. s olyan sajátosságokkal rendelkezik, amelyek különösen érdekessé teszik. 

kzsn_1.JPG

Az idei Kolozsvári Zsidó Napok programjaira nagyon sokan ellátogattak, s külön öröm, hogy olyan fiatalos rendezvényeket is tartottak, amelyek a fiatalabb korosztályok érdeklődését is fölkeltették. Egyszerű szerelmes ének címmel rendeztek koncertet a 110 éve született Eisikovits Mihály (Max Eisikovits) zeneszerzőre emlékezve, amelyen föllépett Laczkó Vass Róbert színművész, zongorán kísért Nagy Gergő zongoraművész.

IMG_8407.jpg
Laczkó Wass Róbert és Nagy Gergő


Nógrádi Gergely, a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga főkántora A zsidó zene gyöngyszemei címmel lépett a közönség elé: különleges estje jiddis és héber daloktól a zsidó komponisták jegyezte operett-örökzöldeken át a „zsidó Broadway” leghíresebb musicalslágereiig számos zenei műfajt vonultatott fel Teszter Nelli zongoraművész kíséretével. Kolozsváron először adott koncertet a Bécsben élő, nemzetközi hírű hegedűművész, Korcsolán Orsolya, akinek a Hollywood egykori csillogását fölelevenítő műsorában a hazájukban üldözött, kitaszított, majd az álomgyárban új életre és karrierre talált zeneszerzők (többek közt Darius Milhaud, Hans Eisler, Erich Korngold, Rózsa Miklós) kompozíciói csendültek fel.

Irodalom és zene címmel emlékeztek az 1944-ben haláltáborban meggyilkolt Karácsony Benő íróra, akinek életéről és munkásságáról Balázs Imre József, Visky András és Demény Péter beszélt, irodalmi részleteket olvasott föl Laczkó Vass Róbert színművész, zongorán játszott Szép András. A közönség fiatal slammerek újragondolásában hallhatott táncdalfesztivál hangulatú műsort az IttésMost Társulat és négy slammer – Bárány Bence, Galló Bence, Mészáros Péter és Munding Márton – improvizációs slam poetry estjén, amelyet Szőke Gábor vezetett. A Kolozvári Zsidó Napokon bemutatkoztak az Új Kelet című, magyar nyelvű zsidó újság új tulajdonosai, Vadász Éva és Steiner Kristóf – az utóbbi publicista és aktivista egyúttal előadást tartott a Kabbaláról is. Végül színpadra lépett a Debrecen Dixieland Jazz Band, amely ezúttal a dixieland és a klezmer zenei világát egyesítette.

kzsn_2_1.JPG
Teszter Nelli és Nógárdi Gergely a torockói gyermekotthonban


A helyi sajtó megszólaltatta Laczkó Vass Róbert színművészt, aki nagy szeretettel beszélt Eisikovits Mihályról, hiszen az ő nevéhez fűződik az erdélyi jiddis dalok összegyűjtése. Eisikovits – aki a Kolozsvári Magyar Színház alapítója és első vezetője volt – ő maga személyesen természetesen már nem ismerhette, hiszen a zeneszerző 110 éve született, ennek ellenére nagyon közel érzi magához.

kzsn_5.JPG
Vadász Éva és Steiner Kristóf


A programsorozat egyik legmeghatóbb mozzanata az volt, hogy a Mazsihisz szervezésében az idei programsorozat alkalmából a torockói Kis Szent Teréz katolikus gyermekotthon számára gyűjtöttünk adományokat erdélyi önkéntes fiatalok segítségével, továbbá pénzadományt is eljuttattunk a Böjte Csaba atya által alapított intézménynek – mondta Deék Andrea, a kulturális rendezvény főszervezője. Hozzátette: a gyermekotthont – ahol jelenleg húsz árva gyermekről gondoskodnak – erdélyi tartózkodása során meglátogatta Heisler András is, míg Teszter Nelli zongoraművész és Nógrádi Gergely főkántor rendhagyó föllépéssel kedveskedtek a gyerekeknek. A Mazsihisz delegációja már tavaly is meglátogatta a torockói gyermekotthont Röhrig Géza színész, költő, az Oscar-díjas Saul fia és a To Dust című film főszereplőjének társaságában.

Deák Andrea elmondta azt is: az idei Kolozsvári Zsidó Napok programjai az évfordulók jegyében születtek, hiszen megemlékeztek a 110 éve született Eisikovits Mihály kolozsvári zeneszerzőről, a 130 éve született Karácsony Benő íróról, valamint a 100 éve alapított Új Kelet című, magyar nyelvű zsidó újságról.

adom__ny_k__sz__nj__k2.jpg

A főszervező köszönetet mondott azért, hogy – mivel a kolozsvári zsinagóga fölújítás alatt áll – a Kolozsvári Zsidó Napokat az unitárius egyház befogadta falai közé. Mint fogalmazott, az unitáriusoknak köszönhető, hogy méltó és szép körülmények között tarthatták meg a megnyitót, köszönet illeti a helyi Bulgakov Kávéházat és a Tranzit Házat is a helyszínek biztosításáért, a támogatásért pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a Kolozs Megyei Tanácsot, Kolozsvár önkormányzatát és a Kolozsvári Főkonzulátust. Az önkétes munkáért nagy köszönet jár Józsa Lídiának, Szilágyi Adriennek, Sipos Dávidnak.

Végül azt mondta: nem utolsó sorban óriási köszönet illeti meg a fellépőket és természetesen a kolozsvári közönséget, amely idén már várta a rendezvénysorozatot, jövőre pedig – mint sokan megjegyezték – az októberi programjukat jó előre ehhez igazítják.

K. Zs.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008