mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Megváltozhat a világ Pittsburgh után: Netanjahu bizalmasa fellép a reformzsidók egyenjogúságáért

2018-11-05 14:59:42
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az amerikai történelem legszörnyűbb antiszemita merényletének nem-ortodox zsidók voltak az áldozatai és ez a mészárlás mindent megváltoztathat a zsidó világban.


pittsburgutan_cikk.jpg

Először úgy tűnt, hogy minden megy tovább, miután 11 embert meggyilkolt egy rasszista, antiszemita és iszlamofób ámokfutó egy pittsburghi konzervatív zsinagógában. Először nemzetközi felháborodás fogadta Izrael askenázi főrabbijának egy nem túl szerencsés, de végtelenül felnagyított és eltorzított félmondatát a nem-ortodox zsidóságról, aztán azonban egyre inkább előtérbe kerültek az egységet követelő hangok.

Néhány napja a New York Times-ban jelentetett meg cikket a Benjamin Netanjahu közelében, a jelenlegi, jobboldali kormányban dolgozó képviselő és miniszterhelyettes, egykori amerikai nagykövet, Michael B. Oren. A jobboldali politikus egyértelműen állást foglalt az Izraelt megosztó kérdésben és javasolta, hogy a reform és konzervatív irányzatait a zsidó vallásnak ismerjék el egyenjogúként az ortodoxiával Izraelben. A cikk címe beszédes: amivel tartozunk az amerikai zsidóságnak.

A szöveg felütése szerint Izrael annak ellenére sokkolta a pittsburghi vérfürdő, hogy hozzá vannak szokva a véres merényletekhez, az ország azonban mégsem ismeri el egy egyenjogúként azokat a zsidó testvéreit, akiket most egy emberként gyászolnak.

A konzervatív és reformzsidó esküvők állami elismerést nem nyernek, az ortodox vallási vezetés még valódi zsidó hitgyakorlatnak sem hajlandó elismerni ezeknek az irányzatoknak a vallásfelfogását.

Mindez szerinte még érthetetlenebb az amerikai zsidóság Izrael iránti önzetlen szeretetét látva, az óriási összegű adományokat, amelyek évről-évre a zömmel nem ortodox amerikai zsidóktól Izraelbe érkeznek.

Oren beszámolója szerint ez részben az ultraortodoxia politikai befolyása miatt van így, részben pedig azért, mert nincs egyetértés a nagy irányzatok között abban, hogy ki számít egyáltalán zsidónak.

Említ még néhány politikai nézetkülönbséget is, az amerikai zsidók többsége hagyományosan liberális, Demokrata-párti, az izraeli jobboldal, amelyik jelenleg is kormányoz, a Republikánusok szövetségese.

Mindennek azonban Oren szerint nem szabad veszélyeztetnie a zsidó egységet, amely nem csak pénzügyi és stratégiai, de erkölcsi szempontból is fontos lenne.

Izrael lényege szerint a zsidók nemzetállama, tehát minden zsidó otthona legyen Oren szerint és a sokak által vitatott nemzetiségi törvény is egyértelműen fogalmaz ebben a tekintetben, minden zsidó hazafi számára egyértelmű kell legyen ennek alapján, hogy nem szabad különbséget tenni zsidó és zsidó között Izraelben.

A The New York Times írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008