mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a földön

2013-01-31 23:54:42
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Jó szombatot, Shabat Shalom!


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:27 óra, az ünnep kimenetele: 17:35 óra.

A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:27 óra.Szombat ünnepén a zsidó népnek vallási törvényei értelmében nem szabad munkát végeznie, beleértve ennek a honlapnak a frissítését is. A frissítések szombat estétől folytatódnak, pár órával az ünnep kimenetele, 17:35 óra után.

A Tórából ezen a héten az „JITRÓ” hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Egy gondolat az Hetiszakaszból:
„Mert hat napon alkotta az Örökkévaló az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennünk van és megnyugodott a hetedik napon; azért áldotta meg az Örökkévaló a szombat napját és megszentelte azt.” (Mózes 2. 20:11., Dr. Bernstein Béla fordítása)


Jitró – Midőn hallotta
(Mózes 2. 18–20.)


Hetiszakaszunk tartalmazza a Tízparancsolatot, beszámol a Tóraadás körülményeiről, ennek ellenére Jitró nevét viseli, a midjanita főpapét, aki gyakorolta a vendégfogadás micváját, hasznos dolgot tanított Izrael népének, és nem utolsó sorban jó tanácsokkal látta el szeretett vejét, Mózest.

"Te pedig szemelj ki az egész népből derék férfiakat, istenfélőket, igaz férfiakat, kik gyűlölik a haszonlesést, és tedd feléjük ezrek tisztjeivé, százak tisztjeivé, ötvenek tisztjeivé és tizek tisztjeivé."(18.21). Jitró azt javasolja Mózesnek, hogy válasszon bírákat és vezetőket, olyanokat, akik rendelkeznek négy meghatározó jellemvonással: derék férfiak, istenfélők, az igazság emberei (hitelesek), és gyűlölik a haszonlesést.

A Tóra arról is tudósít, hogy miképpen hajtotta végre Mose rábénu apósa javaslatait: "És Mózes hallgatott az ő apósa szavára és megtett mindent, amit mondott. Kiválasztott Mózes derék férfiakat egész Izraelből"(18. 24-25). Jogosnak látszik mestereink kérdése, hogy miért áll a szövegben, hogy Mózes mindent úgy tett miként azt Jitró mondta? Hiszen "csak" derék embereket választott és az apósa által javasolt többi kritériumot figyelmen kívül hagyta! Korunk rosszmájú szövegelemzője talán azt mondaná, hogy a derék jelző igen tág értelmezési tartománnyal bír (szokott köszönni, megsimogatja a gyerekek fejét, tiszta a cipője, stb.), míg a többi meglehetősen konkrét, és Mózes az emberek nagy ismerője örült, ha talál "néhány" (78600) jelöltet, akik legalább a minimális elvárásokat teljesítik.

A probléma persze másként, Rási kommentárja alapján is megoldható, mivel ő a "derék férfiak" (ansé chájil) kifejezést gazdag emberként (ásirim) értelmezi. A perekben Ben Zoma megkérdezi, hogy "ki gazdag"? Válasza így szól: "aki örül mindannak, mi számára osztályrészül jut". Világos, hogy a sorsával elégedett ember rendelkezik a többi követelménnyel is, azaz féli az I-stent, lelkes híve az igazságnak, és nem korrumpálható, tehát Mózes betűről-betűre megfogadta a tanácsot.

A kocki rebbe azt mondja, hogy a kákán is csomót keresők, az örök elégedetlenkedők könnyen beleköthettek volna a válogatási módszerekbe, hiszen e nagyszerű férfiak közül néhányan ezrek fejei lettek, míg mások csak tíz ember sorsa fölött diszponálhattak, és vajon hogyan lehetett eldönteni ennyi kiválóság közül, hogy melyikük legyen nagyfőnök és melyik kevésbé nagy? A rebbe szerint ilyen gond nem volt, lévén szerették az igazságot, és az ilyen embert nem foglalkoztatja a kóved hajszolása, hanem elégedett, egyben szelíd mosollyal arcán fogad el minden megbízatást, legyen szó akár fontos, akár kevésbé fontos pozícióról.

Na igen, a humorérzék a zsidóság egyik legszilárdabb támasza volt az elmúlt évezredek során. A "derék" szóval kapcsolatban egyébként nem szabad elfelejteni, hogy szerencsés esetben minden pénteken említjük (Eset chájil – derék asszony kontextusban), és konstatáljuk, hogy "értéke drágább az igazgyöngynél".

Darvas István rabbi / Forrás: OR-ZSE
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008