mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Értük sírok én, értük könnyezem

2013-03-06 17:22:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Deutsch László rabbi / MAZSIHISZ


Az Élet Menete Alapítvány által szervezett Holokauszt Vándorkiállítás Újpesti megnyitóján fájó szívvel emlékezünk ma itt, a holokauszt idején elpusztított zsidó testvéreinkre, köztük az újpesti zsidóság mártírjaira – Deutsch László főrabbi az eseményen elhangzott emlékező beszédét olvashatják.Tisztelt Emlékező Gyülekezet!
Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell!


Mert ha ezt nem tennénk, akkor azoknak segítenénk, akik tagadják a holokausztot, akik azt próbálják elhitetni az emberiséggel, a világgal, hogy  a holokauszt meg sem történt , és hogy  a hatmillió európai és ezen belül a hatszázezer magyar zsidó testvérünk el sem pusztult.

Bárcsak így lenne, de sajnos a történelmi tények mást igazolnak

Még pedig azt, hogy a 20. század fasiszta éveiben, zsidó testvéreinket, az akkor hatalmon lévő magyar kormány, kiszolgáltatta a fasiszta fenevadaknak: a fasiszta német katonáknak a magyar csendőr haramiáknak, a hírhedt keretlegényeknek, akik nem csak embertelenül bántak velük, de le is gyilkolták Őket.

Így írta Arany János:
Pihenni már-Nem, nem lehet
Vész és vihar hajt engemet,
Alattam a föld nem szilárd,
Fejem fölött kétélű bárd…
”(Az örök zsidó)

Kiszolgáltatottan, megalázottan, emberi jogaiktól megfosztottan kellett élni testvéreinknek a zsidó embereknek abban a korban, amíg élhettek, mert aztán jött számukra a gettósítás, a deportálás, a koncentrációs táborok kínkeserve.  Végül pedig, a könyörtelen biztos halál.

Vadásztak ránk és futni kellett,
Vad vérebektől kergetetten,
mint űzött vad, kigyulladt erdőn,
akinek már reménye sincsen.

Az üldöztetés nem 1944-ben kezdődött…
 

Már 1920-ban megkezdte az akkori magyar kormány a tudatos megkülönböztető politikáját. A numerus clausus törvény bevezetésével csak meghatározott számú zsidó fiatalt vettek fel az egyetemre. Aztán eljött 1938 és 1939, amikor már egyértelműsített zsidó törvényeket fabrikáltak, amellyel diszkriminálták a zsidó embereket. 1942-ben a zsidó munkaképes férfiakat behívták rendes katonai szolgálatra, aztán visszaminősítették őket munkaszolgálatosoknak.

Horthy, a kormányzó, aki a háború után be akarta bizonyítani a világnak, hogy ő is embermentő volt, – valójában, kezükre játszott a gyilkosoknak.  Szabad kezet adott a fasiszta katonáknak, a fasiszta ordas eszméket valló csendőrharamiáknak és a nyilasoknak is. Ezek az emberbőrbe bújt fenevadak aztán embertelen cselekedetekkel gyötörték, kínozták kiszolgáltatott testvéreinket.

Mondjuk ki nyíltan, hogy a vidéki zsidóság lemészárlása, a kormányzó nevéhez fűződik, aki jóváhagyta a zsidó emberek marha vagonokba zsúfolásá , deportálását.

Az említett tényeket támasztja alá az újpesti monográfia is, amelynek lapjairól idézzük a következőket

A helybeli nyilas hatóságok- mintha más dolguk nem is lett volna, – teljes erejüket a helybeli zsidóság gúzsbakötésére, megnyomorítására, elpusztítására koncentrálták. Szünet nélkül ontották a kegyetlen rendelkezéseket. Kijelölték a zsidó házakat, oda zsúfolták össze Újpest zsidóságát.

A gettósítás után jött a deportálás

A kiszolgáltatottak, gyalogmenetben vonultak a Magdolna városi pályaudvarra ahol marhavagonokba zsúfoltak össze 80-100 fős: asszonyokat, gyermekeket, idős, elesett embereket. Szenvedéseik állomásai között volt az óbudai téglagyár, ahol éjjel nappal a szabad ég alatt kínlódtak, szenvedtek, majd ismét marhavagonokba kényszerítették őket. A végállomás Auschwitz volt. A legtöbbjük, Auschwitz poklában fejezte be, sokra hivatott életét.

Ál éle áni bachijó éni éni jajrdó májim…”
„Értük sírok én értük könnyezem…


Tisztelt Emlékező Gyülekezet!


Ezekkel a gondolatokkal emlékezünk ma itt a vagonkiállítás megnyitóján, a holokauszt idején elpusztított testvéreinkre, köztük az újpesti a rákospalotai zsidóság mártírjaira is.

Örökkévaló Istenünk!
Adj békés nyugalmat mártírjainknak.
Hallgasd meg, szívünk, lelkünk mélyéről feltörő imánkat!

MÖNUCHO NOCHAJNO BISÍVÓ ELJAJNO TÁCHÁSZ KÁNFÉ HÁSÖCHINO
BÖMÁÁLAJSZ KÖDAJSIM UTÖHAJRIM KÖZAJHÁR HOROKIÁ MÖIRIM UMÁZHIRIM

Csendes nyugalmuk legyen nyugalmuk helyén Istenünk védő szárnyai alatt a tiszták a szentek ragyognak, mint a csillagok.

TÖHÉ NÁFSOM CÖRURO BICRAJR HÁCHÁJIM!
Legyen lelkük bekötve az örök élet kötelékébe.

O M É N
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008