mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Ronald S. Lauder: büntessék a holokauszttagadást Görögországban

2013-03-18 12:05:58
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Zsidó Világkongresszus felszólította Görögországot, hogy az athéni parlament iktassa törvénybe a holokauszttagadás büntetőjogi tilalmát."Görögországnak kettőzött erőfeszítéssel kell küzdenie azért, hogy a zsidó jelenlét ne legyen ismét veszélyben ebben a nagyszerű országban" – mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke vasárnap Szalonikiben, ahol a görög kikötővárosból Auschwitzba hurcolt zsidókra emlékeztek a deportálások megkezdésének 70. évfordulóján. A megemlékezésen a magyarországi zsidóságot Dr. feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatója képviselte.

"Reméljük, hogy a görög parlament el fog fogadni egy olyan törvényt, amely hatékonyan bünteti a holokauszt tagadását" – mondta a zsidó vezető, hozzátéve: meggyőződése, hogy a görög demokrácia – a gazdasági válság ellenére – "elég erős lesz ahhoz, hogy megfékezze azokat az erőket, amelyek el akarják pusztítani". Megjegyezte, hogy az Arany Hajnal nem pusztán egy a politikai pártok közül.

A neonáci párt tavaly májusban bejutott a görög parlamentbe. Május közepén a párt elnöke egy tv-interjúban "hazugságnak" nevezte, hogy gázkamrákat működtettek a náci koncentrációs táborokban.

"Ugyanaz a szélsőséges, fanatikus ideológia, amely 70 éve elpusztította Európát, ma képviselettel rendelkezik a görög parlamentben. Úgy hívják, Arany Hajnal. Vezetői hitleri karlendítéssel üdvözlik egymást. Gyűléseiken a horogkeresztet használják, dicsőítik a náci Németország vezetőit (...), olyan antiszemita szövegeket olvasnak föl a parlamentben, mint a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei" – mondta Ronald S. Lauder a görög városban.

Szalonikiből – ahol kétezer éve élnek zsidók, s amelyet egykor a "balkáni Jeruzsálemnek" neveztek – 1943-ban, a német megszállás idején csaknem 50 ezer embert deportáltak Auschwitzba. Közülük kevesebb mint kétezren maradtak életben. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008