mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Budapesten tartják a Zsidó Világkongresszus következő közgyűlését

2013-03-18 22:40:59
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Zsidó Világkongresszus különös figyelemmel követi a magyarországi zsidó közösség életének a történéseit. Ezt jelzi, hogy a szervezet hosszú idő után először nem Jeruzsálemben, hanem Budapesten tartja a közgyűlését májusban mintegy ötszáz fő részvételével – mondta hétfőn Jeruzsálemben az MTI tudósítójának Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.


wjc_logo.jpg

Feldmájer magyar zsidó delegáció tagjaként vett részt a Zsidó Világkongresszus (Jewish World Congress) végrehajtó bizottságának Thesszalonikiben kezdődött kibővített ülésén, amely hétfőn Jeruzsálemben ér véget.

Elmondta, hogy a budapesti közgyűléstől azt várja: a résztvevők megismerkednek a magyarországi zsidóság múltjával, jelenével és jövőjével. „Másrészt a küldöttek kifejezik szolidaritásukat a magyarországi zsidóságot ért támadásokkal szemben, hiszen közismertek azok a rendkívül erős és agresszív antiszemita hangok, amelyeket az utóbbi években mindannyian hallhattunk" – tette hozzá a Mazsihisz elnöke.

Az 1936-ban Svájcban alapított Zsidó Világkongresszus a világ zsidóságának legjelentősebb képviseleti szerve, amelynek végrehajtó bizottsága szombaton és vasárnap Thesszalonikiben részt vett a görög zsidóság deportálásának a hetvenedik évfordulóján rendezett megemlékezéseken.

1943-ban több mint negyvennyolcezer zsidót deportáltak Thesszalonikiből, és kilencvenhat százalékuk meghalt a haláltáborokban, vagy az azokhoz indított vonatokon.

A Ronald S. Lauder vezette bizottság határozatokat fogadott el, amelyben aggodalmát fejezte ki a görög zsidóságot fenyegető szélsőjobboldali Arany Hajnal párt előretörése miatt.

A magyar zsidóságot képviselő Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Feldmájer Péter ismertette a magyarországi egyetemeken tapasztalható, egyre erősödő zsidóellenes hangulat jelenségeit, továbbá azt is, hogy a magyar kormányzat nemcsak a Horthy-korszak vezető embereit akarja példaképként állítani a magyarság elé, hanem március 15-én a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket adományoztak közismerten rasszista nézeteket valló embereknek is. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008