mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Feldmájer és Zoltai Jeruzsálemben találkozott Peresz izraeli elnökkel

2013-03-18 23:03:57
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


A Zsidó Világkongresszus (ZSVK) Végrehajtó Bizottságának hét végén kezdődött ülésen a küldöttek részt vettek az elpusztított Thesszaloniki zsidóság emlékére rendezett istentiszteleten.A görög városból a németek 50 ezer zsidót küldtek a haláltáborokba. A város zsinagógájában beszédet mondott a görög miniszterelnök is, aki határozott lépéseket ígért a görögországi szélsőjobboldali mozgalmakkal szemben.

A Végrehajtó Bizottság délutáni ülésén – szervezeti kérdések mellett – fő napirendi pontként szerepelt a magyar zsidóság helyzete. A ZSVK következő közgyűlését is Budapesten tartják, május elején.

A MAZSIHISZ elnöke beszámolójában kitért az egyre erőszakosabb, gyakoribb és hangosabb antiszemita támadások ügyére, különös tekintettel az értelmiségi – egyetemi – körökben terjedő zsidóellenességre. Hangsúlyozta, hogy ezekkel a csoportokkal szemben a hatalom nem mindig lép fel elegendő elszántsággal.

Elmondta, világosan látszik, hogy a kormányzaton belül vannak olyan csoportok, amelyek bocsánatos bűnnek tekintik az antiszemitizmust. Ennek tudható be, hogy három olyan személy is kitüntetést kapott a nemzeti ünnepen, akiktől ezek a nézetek nem állnak távol, sőt némelyikük propagálja is azokat.

Zoltai Gusztáv személyesen is átadta a magyar zsidóság meghívását a világ zsidó vezetőinek: jöjjenek Budapestre, ismerjék meg az itt élő zsidókat.

Az ülés részvevői hétfőn Jeruzsálembe utaztak, ahol találkoztak az új izraeli kormány magas rangú tisztségviselőivel, akik tájékoztatást adtak külügyi, katonai és biztonsági kérdésekről. A King David szállodában Simon Peresz izraeli elnök köszöntötte a világ zsidóságának vezetőit.

Az elnök a MAZSIHISZ vezetőivel folytatott rövid beszélgetése során érdeklődött a magyarországi antiszemitizmus felől is. (Több izraeli lap a hétvégén számolt be a kitüntetési botrányról.)

A King David szállodában tartott díszvacsorán beszédet mondott a Knesszet új tagja, Dov Lipman rabbi, a Jes Atid párt képviselője. Ezt a pártot Jáir Lapid, az új kormány pénzügyminisztere vezeti, akinek az édesapja a Magyarországról elszármazott Tomi Lapid volt.

Feldmájer és Lipman rabbi megállapodtak abban, hogy egy későbbi időpontban részletesen is áttekintik a magyar zsidóság speciális problémáit.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008