mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Az amerikai és az izraeli nagykövet is Szaniszló Táncsics-díjának visszavonását szorgalmazza

2013-03-19 21:40:16
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete után Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is azt szorgalmazta kedden, hogy vonják vissza Szaniszló Ferenc Táncsics-díját."Rendkívül sajnálatos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény szerint a kormány még nem találta meg a módját annak, hogy visszavonja ezt a nyugtalanító kitüntetést" - olvasható a nagykövet állásfoglalásában, amelyet az amerikai nagykövetség juttatott el az MTI-hez.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Echo Tv műsorvezetőjének adományozott Táncsics-díjjal kapcsolatban "mélységesen csalódást keltőnek" nevezte a döntést, hogy egy olyan embert tüntettek ki, aki a nyilvánosság előtt gyűlöletbeszédet használt.

A nagykövet megjegyezte: "olyan egyének kitüntetése, akik az intolerancia mellett állnak ki, párosulva azzal, hogy a kormány elmulasztotta határozottan elítélni saját politikai pártja egyik alapító tagjának rasszista megjegyzéseit, árnyékot vet a kormány által tett pozitív lépésekre, amelyekkel a rasszizmus és a gyűlöletbeszéd ellen küzd".

Szaniszló Ferenc kitüntetését elítélte a New York-i központú Rágalmazásellenes Liga (ADL) is. A szervezet MTI-hez is eljuttatott keddi közleményében egyebek mellett azt írta: mély aggodalommal tölti el, hogy a magyar kormány egy olyan újságírót tüntetett ki, aki elvakult gyűlölettel nyilatkozott a zsidókról és romákról.

Ilan Mor izraeli nagykövet hétfőn arra kérte a kormányt, hogy mielőbb vonják vissza Szaniszló Ferenc Táncsics-díját, mivel szerinte az elismerést "nem megfelelő embernek" ítélték oda. A Facebookon hétfőn közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Szaniszló Ferenc "gondolatainak nincs helyük egy szabad és demokratikus társadalomban, mint Magyarország".

Szaniszló Ferenc március 15. alkalmából részesült Táncsics-díjban, amelyet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adott át az újságírónak.

Balog Zoltán múlt csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy nem volt tudomása Szaniszló Ferenc sértő megnyilvánulásairól, amelyek – mint fogalmazott – mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek. Hozzátette, hogy a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatát tudja kifejezni a rossz döntés miatt. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008