mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Állandó klubot nyitott Az Élet Menete Alapítvány Budapesten

2013-03-21 21:09:49
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Állandó klubot nyitott Az Élet Menete Alapítvány a fővárosi XIII. kerületi Ipoly utcában csütörtökön. A rendezvényen Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet kiemelte, hogy a társadalom minden felelősségteljes tagjának erőteljesen és egyértelműen el kell ítélnie a gyűlöletbeszédet.


__letmenete_klub.jpg
Fotó: Kallos Bea / MTI


A diplomata hangsúlyozta, akár a parlamentben, akár az utcán, akár a médiában hangzanak el "a borzalmas megnyilvánulások", a válasznak egyformán erősnek kell lennie. A gyűlöletbeszédre Magyarországon adott válaszok némelyike biztató - mondta, példaként említve a világos kormányzati nyilatkozatokat, amelyek elhatárolódnak a gyűlölködő megnyilvánulásoktól, és azt, hogy korábban a Parlament előtt ezrek gyűltek össze a tolerancia védelmében.

Hangsúlyozta, vannak azonban olyan esetek is, amikor vonakodás érzékelhető a gyűlöletbeszéd elítélésben. Emlékeztetett arra, hogy a napokban csalódottságát fejezte ki, amiért a kormány díjat adott "egy közismerten a gyűlöletbeszédet terjesztő embernek". A nagykövet ugyanakkor üdvözölte, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elismerte, hibát követtek el.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet arról beszélt: Az Élet Menete Alapítvány a klub megnyitásával is emlékezteti az embereket arra, hogy "az élet erősebb, mint a halál". A szervezet munkássága nemcsak a zsidó emberek, a holokauszt túlélői miatt fontos, hanem azok miatt is, akik elfelejtik és el akarják feledtetni, hogy mi történt - mondta. Hozzátette: mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy mi történt a zsidókkal 1933 és 1945 között.

Az izraeli diplomata is üdvözölte Balog Zoltánnak a vitatott kitüntetéssel kapcsolatban tett nyilatkozatát, és azt mondta, a politikusoknak, akik tévednek, be kell vallaniuk, hogy hibáztak, és azt jóvá kell tenniük.

__letmnete_klub_1.jpg
Németh Sándor, Gordon Gábor és Zoltai Gusztáv


Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte, a 11 éve létrejött Az Élet Menete Alapítvány mára megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen szereplőjévé vált az antiszemitizmus elleni harcnak. A fiatalokat tömörítő "lendületes civil szervezet" bebizonyította, hogy lehet és kell is a holokausztról a mai nyelvezeten is beszélni, és eredményesen szólítja meg a fiatalokat. Hozzátette: a klub megnyitása fontos állomás az alapítványnak.

Az eseményen kiosztott közlemény szerint a klub megnyitásával az alapítvány célja, hogy állandó helyet biztosítson az önkéntesei képzése mellett olyan oktató, információs és szórakoztató programoknak, amelyek kiegészítik a civil szervezet vállalt célját: emlékezni és emlékeztetni a holokauszt tragédiájára, és minden eszközzel harcolni az újraéledő rasszizmus ellen.

A klub célja, hogy programjaival helyet adjon vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül mindazoknak, akik a rasszizmus terjedésében, a történelem meghamisításában, az emberi alapértékek tagadásában a magyar társadalmat veszélyeztető, létező folyamatot látnak – olvasható a tájékoztatóban. (MTI)
 

Klubot alapított az Élet Menete Alapítvány, a videó megtekintésért kattintson ide
 


 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008