mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjakat

2013-03-21 21:27:47
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Átadták az idei, Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjakat csütörtökön Budapesten.A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000-ben alapított díjat a 2013-as év kitüntetettjeinek Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyújtotta át a rasszizmus elleni világnapon.

A Radnóti Miklós antirasszista díjat kapta: Drucker Tibor holokauszt-túlélő, a Holokauszt Emlékközpont közalapítvány kuratóriumi tagja, Farkasházy Tivadar humorista, a Hócipő alapító főszerkesztője, Horváth János, az Országgyűlés fideszes korelnöke, a nyilasok által 1944-ben halálra ítélt kisgazda politikus (később veszi át a díjat), Kerecsényi Zoltán, az antifasiszta.hu szerkesztője, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, Kiss Péter volt miniszter, szocialista országgyűlési képviselő, Lebovits Imre holokauszt-túlélő, egyetemi docens, Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, Sas József humorista, színész, rendező, író, színházigazgató, a Tolerancia Facebook-csoport és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A Tolerancia Facebook-csoport nevében Müller Júlia és Zoltai Andrea, az újságíró-szövetség nevében pedig Tóth Károly elnök vette át a díjat.

A különdíjat Peter Weissnek, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetének ítélték oda.

A rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját csütörtökön tartják világszerte. Az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán, 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 1960. március 21-én dördült el a dél afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

Az alapítók ezt a napot választották a Radnóti Miklós antirasszista díj átadásának napjául. A díj alapítói arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és Magyarországon, amelyeknek következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet.

A MEASZ honlapja szerint a Radnóti-díj adományozható "a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, aki munkásságával, véleményformáló kiállásával fellép a rasszizmus, antiszemitizmus, kirekesztés bármely formája ellen". (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008