mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Voltak, akik felismerték a gonosz igazi arcát és harcoltak ellene

2013-03-21 21:38:16
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egyik résztvevője lehettem annak a folyamatnak, amelynek végén megszavaztuk a Scheiber Sándor Díjat David Gurnak – fogalmazott Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke kedden a tel-avivi magyar nagykövetségen, ahol ünnepélyes keretek között átadták a Scheiber Sándor-díjat David Gur Izraelben élő építészmérnöknek. Alábbiakban az eseményen elhangzott beszédet közöljük.


gur_2.jpg
Zoltai Gusztáv, David Gur és Feldmájer Péter


Nekünk, békés korban élő embereknek, nem adatik meg, hogy igazi hősökkel találkozzunk. Úgy képzeljük, hogy hősök csak valamikor a múltban éltek, talán a legutolsók 1848-ban. Ezért is ütött szíven nagyon, amikor másfél évvel ezelőtt személyesen találkozhattam az általam igen nagyra becsült David Gurral itt Tel-Avivban egy korábban megrendezett konferencián.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egyik résztvevője lehettem annak a folyamatnak, amelynek végén megszavaztuk a Scheiber Sándor Díjat David Gurnak. A díjazott személye és munkássága példamutató lehet a jelenkor számára.

A hősök, legyenek ők bármilyen szerények is, mint a köztünk lévő Gur úr, bármennyire is köznapinak tűnjenek, sorsukat nem kerülhetik el. Az utókor előbb utóbb mindig megtalálja annak az útját, hogy kifejezze elismerését.

Elmondjuk mindenkinek, hogy egy olyan ember él közöttünk, aki nem csak harcolt, és nem csak életét kockáztatta, hanem egyben megmentette a magyarországi zsidóság becsületét is, megmentette őket attól, hogy mindannyiukra azt mondják, hogy nem tettek semmit.

Voltak közöttük olyan emberek,– apáink, nagyapáink között –, akik nem ijedtek meg, akik megtettek mindent, amit akkor lehetett.

Büszkeség tölti el lelkemet, hogy voltak olyan emberek, mint David Gur, hogy voltak, akik felismerték a gonosz igazi arcát, és harcoltak ellene, akkor, amikor a közöny, és a gyávaság áthatotta az akkori magyar társadalom többségét.

Gratulálok a kitüntetéshez!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008