mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Nyílt levél Tarlós István úrhoz: Függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását

2013-03-23 18:55:35
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


A Mazsihisz vezetői nyílt levélben fordultak Budapest főpolgármesteréhez Tarlós Istvánhoz, melyben arra kérik a városvezetőt, – hogy Magyarország Alaptörvényének szellemében függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepének a pészach végéig, hogy azok az emberek, akik bármilyen szálon is kapcsolódnak a magyar zsidósághoz, nyugodtan tudjanak ünnepelni. Nem tudunk elképzelni olyan okot, bármennyire törvényes és ésszerű, amely megakadályozhatná, hogy Budapesten egy közösség megünnepelhesse a szabadulás ünnepét – fogalmaztak levelükben a zsidó vezetők. Alábbiakban a levél tartalmát közöljük.Tisztelt Főpolgármester úr!

A pénteki napon értesültünk arról, hogy vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a Főváros között a Budapest Király u. 50 szám alatti ingatlan használatával kapcsolatban, így ott az Egyesület további működése nem lehetséges.

Nem tudjuk és nem is akarjuk megítélni, hogy kinek van igaza, ezt a hatóságok, a bíróságok el fogják dönteni. A Marom Egyesület azonban ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni.

Pészach első napjának előestéjén megemlékezünk arról, hogy az egyiptomi rabszolgaságban szenvedő héberek, tanítónk Mózes vezetésével kiszabadultak a fogságból és elindulhattak a szabad élet felé.

A Biblia részletesen leírja a szabadulás történetét és azt is, hogy negyvenévi sivatagi szenvedés után, hogyan jutottak el eleink az ígéret földjére, és eközben hogyan kapták meg a kinyilatkoztatás során Színáj hegyénél a kőtáblákat, azokat a törvényeket, amelyek a zsidó- keresztény kultúrkör alapjait képezik.

Nem tudunk elképzelni olyan okot, amely – bármennyire is törvényes és ésszerű – megakadályozhatná, hogy Budapesten egy közösség megünnepelhesse Pészach ünnepét.

Kérjük ezért Önt főpolgármester úr, mint a sokszínű fővárosunk vezetőjét, Magyarország Alaptörvényének szellemében függessze fel a meghozott döntések végrehajtását a pészachi ünnepek végéig, április 3-ig, hogy azok az emberek, akik bármilyen szálon is kapcsolódnak a magyar zsidósághoz, nyugodtan tudjanak ünnepelni.

Tudjuk, hogy a jogszabályok, a szerződések betartása mindenkire kötelező, de a közös erkölcsi- és vallási elveink szükségessé teszik a méltányosság gyakorlását.

Bízunk az Ön közismert jóindulatában és nagyvonalúságában és kérjük, tegyen meg mindent, hogy a Marom Egyesület idén is megtarthassa a Király 50 szám alatti épületben a már meghirdetett széder estéjét.

Budapest, 2013. március 23. / 5773. Niszan 12.

Dr. Feldmájer Péter

A Mazsihisz elnöke

Zoltai Gusztáv

A Mazsihisz ügyvezető igazgatója
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008