mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Örömhír a kávé szerelmeseinek

2013-03-24 14:18:45
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ / F.B.


Az egyiptomi kivonulás idején a zsidóknak olyan korán kellett indulniuk, hogy még a tésztának sem volt ideje megkelni, de úgy tűnik, hogy legalább egy kávét ihattak volna, már ha lett volna már akkor kávé.


nespresso.jpg

Pészach közeledtével minden zsidó háztartásban előkerülnek a szokásos kérdések, vagyis hogy pontosan mi számít homecnek és milyen úton-módon lehet beszerezni a különféle pészachi élelmiszereket. Vajon megfelelő e a heksel a csokoládén, lesz-e elég hús, macesz, tojás, tej és kóla, illetve ami sokak számára talán a legfontosabb, hogy vajon megint instant kávén tengődve kell-e átvészelni a kivonulás ünnepét? Szerencsére a válasz idén az, hogy nem! Annak, hogy nem eszünk kovászost, így emlékezvén meg arról, hogy kivezetett minket az Örökkévaló Egyiptomból, idén nem lesz velejárója a kávé- és koffeinmegvonás tüneteit produkáló rokonok és ismerősök csitítása: "már csak egy hét", "már csak 3 nap" "már mindjárt vége".

A Nespresso kávékapszuláinak, fogyasztóorientáltságának és Dr. I. M. Levinger baseli rabbinak köszönhetően ugyanis idén bárki, aki rendelkezik megfelelő kávéfőzővel, számos kávéfajta közül válogathat, akár saját fogyasztásra, akár a rokonság lecsillapítására kell egy csésze Ristretto, Espresso Forte vagy akár Lungo Decaffeinato. A hekselből minden Nespresso üzletben található egy példány, amely bárki által megtekinthető. Így a kávé szerelmesei immár teljes figyelmüket a kivonulásról való megemlékezésnek, a Haggadah olvasásának és a gyerekek kérdéseire való válaszolgatásnak szentelhetik, persze csak ha épp nincs jantev, hiszen a legtöbb Nespresso kávéfőző nem előre programozható, így széderre marad a megszokott előre lefőzött kávé.

Mindenesetre korán kelő kávéfüggő hittársainknak csakúgy, mind az ebéd utáni kávézás megszállottjainak, a Decaffeinato szerelmeseinek és a mezei potyakávézóknak nagyban megkönnyíti életét a pészachi hekseles kávé. És mit tegyenek azok, akiknek nincs megfelelő kávéautomatájuk, de elegük van az instant kávéból? Nos, maradjanak a régi jól bevált módszernél és darálják otthon a (sima hekseles) szemes kávét, vagy (ha nincs épp jantev) menjenek el és vegyenek gyorsan egy kávéfőzőt Pészachra, már ha van rá keret a családi kasszában. Persze van egy harmadik megoldás és nekem ez tetszik a legjobban: menjenek el valakihez, akinek van pészachi Nespresso kávéfőzője, vigyenek egy karton kapszulát és egy jó kávé mellett beszélhessenek a Haggadah történeteiről, a tíz csapás mibenlétéről és számáról, a fáraó makacsságáról, a manna csodájáról vagy egyszerűen csak arról, hogy mi van a gyerekekkel, szülőkkel, unokatestvérekkel és távoli rokonokkal. Mert hát a kávézás és Pészach ugyanarról szól: megemlékezünk arról, hogy mennyire szeret minket az Örökkévaló és mennyire jó, hogy élvezhetjük az életnek minden ízét (kivéve a kovászosakat) melyet teremtett.

Na de, mit mond erre Rabbi Aliezer aki szeret kávézni?

A kávé keserűsége emlékeztet minket arra, mily keserű könnyeket hullattunk, mikor rabszolgák voltunk Egyiptomban, ezért hát micva kávét fogyasztani Pészachkor.

Na, de mit mond erre Rabbi Banjámin aki nem szereti a kávét?

Mesügét vagytok, ti mind csak nem forogtok. Nem micva ez, menjetek inkább Sachriszra, majd attól felébredtek. És így tovább.

Külön szeretnénk köszöntet mondani Leának, aki utánajárt a heksel létezésének és úgy döntött, hogy ezt az információt meg kell osztani mindazokkal, akik esetleg eddig nem tudtak róla. Kávéfüggők egyesüljetek! A heksel megtekinthető lent, érvényességéről mindenki nyugodtan kérdezze meg közössége rabbiját vagy a családi oberhohent.

nespresso_kosher_certificate.jpg
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008