mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Gólem Fesztivál harmadszor

2013-03-28 20:31:42
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Áprilisban rendezik meg a III. Gólem Fesztivált Budapesten: a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban színházi produkciókkal, nemzetközi szakmai workshoppal és műhelybeszélgetésekkel várják a közönséget. Az esemény vendége lesz többek között a Mi osztályunk című darab szerzője, Tadeusz Slobodzianek.A Gólem Színház kétévente rendezi meg tematikus fesztiválját. Az idei rendezvény fő témája a zsidó karakterábrázolás a 21. század színházaiban. Az április 11-től 14-ig tartó fesztivál négy napján a Gólem Színház magyar, lengyel, izraeli, német rendezők és írók bevonásával, zsidó tematikájú színdarabok bemutatásával arra keresi a választ, hogyan jelenik meg a zsidó mint karakter - hős, antihős, áldozat, ellenségkép – a 21. század színházaiban – olvasható a Gólem Színház hírlevelében.

A Gólem Fesztivált a Mohácsi János rendezte A Dohány utcai seriff című darab nyitja meg. Mucsi Zoltán, Lázár Kati, Thuróczy Szabolcs tolmácsolásában Artur Palygának, a kortárs lengyel drámairodalom egyik legsikeresebb alkotójának művét, A zsidó című darabot hallhatja Magyarországon először a közönség a Nézőművészeti Kft. felolvasószínházi előadásában.

A fesztivál mindegyik napja tematikus beszélgetéssel zárul. Április 14-én, vasárnap a lengyel kortárs dráma egyik legnagyobb alakjával, Tadeusz Slobodzianekkel, a Katona József Színházban sikerrel futó, A mi osztályunk című darab írójával beszélget Pászt Patrícia, a mű fordítója, a Krakkói Magyar Centrum alapítója és vezetője.

A rendezvény vendége az izraeli Shimon Levy is, aki a Tel-Aviv Egyetem színházi tanszékén professzor. Shimon Levy a Bibliáról, mint lehetséges és megrendezhető színdarabról és az izraeli színházról tart nyilvános szemináriumot.

A Gólem Színház Lefitymálva című komédiája mellett a Gólem Fesztivál keretében utoljára látható Magyarországon a Ha lesz egy férfinak... című produkció is, amelyben Frenák Pál és Visky András Tóra értelmezését rendezte egy előadásba Borgula András. A fesztiválon felolvasószínházi előadásként láthatja a közönség a G6 munkacímű produkciót. Kárpáti Péter íróiskolájának hat tanulója kapta meg azt a feladatot, hogy újra értelmezzék és interpretálják az ősi zsidó történetet, a Gólem legendáját. Az előadásban 6 rövid történet, 6 báb és 6 stílus keveredik.

A fesztiválon belül színház szakmai workshopra is várják az érdeklődők jelentkezését, a program meghívott előadói között van Shimon Levy egyetemi professzor, Dori Engel színész, Visky András dramaturg, író és Borgula András rendező.

A Gólem Fesztivál részletes programja ide kattintva tekinthető meg. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008