mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Kozma utcai zsidó temető: Első világháborús magyar zsidó hősök sírhelyét újítják fel

2013-03-31 13:15:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Több mint kétszáz első világháborús hős sírhelyét újíttatja fel a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Kozma utcai zsidó temetőben, erre a héten csoportosított át forrást a kormány – közölte a tárca pénteken az MTI megkeresésére.A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretéből a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalához a Kozma utcai zsidó temető felújítására, továbbá egy kiadvány elkészítésére 200 millió forintot csoportosítottak át.

A minisztérium közlése szerint a 200 millió forintos keretből nem a teljes Kozma utcai zsidó temetőt újítják fel, hanem annak első világháborús hősi parcelláját, és azzal ezzel együtt számos művészeti alkotást. Ezért került ez az összeg a HM-hez, mivel a hadisírgondozás a szaktárca feladatkörébe tartozik. A felújítást a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javasolta, így a "nagyszabású munkálatokat" a honvédelmi tárca a testülettel közösen fogja elvégezni – tették hozzá.

Az előkészületek már 2011-ben megkezdődtek. Mint a tárca felidézte, a HM hadisírgondozói a Ludovika Akadémia hallgatóival közösen megtisztították az elgazosodott területet, majd a szakemberek feltérképezték a sírkertet.

A hősi parcella teljes felújítása az év második felében várható. Helyreállítják az egyes sírköveket és felújítják a központi emlékművet is. Mint a HM kiemelte, ez a felújítás is része az első világháború 100. évfordulójára való felkészülésnek, és ennek keretében az összes magyarországi hadisírt is felmérik.

A parcelláról képes album is készül. A kormányhatározatban is említett kiadványban bemutatják a művészi kivitelezésű sírköveket, valamint az ott nyugvók katonai pályáját, hősi haláluk körülményeit, továbbá szinte az összes első világháborús hadszínteret – írta a HM. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008