mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Debrecenben egy régi álom valósul meg

2013-04-02 21:04:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


A Debreceni Zsidó Hitközség ismételten egy különleges programmal jelentkezett Debrecen városának kulturális rendezvényei közt. Jótékonysági díszvacsorát rendeztek a Pásti Utcai Zsinagóga javára.Az est bevétele szintén részét képezi annak a felújítási keretnek, melynek jelentős részét a közelmúltban sikeresen pályázó hitközség Európai Uniós Pályázati keretből elnyert.

A Pásti Utcai Ortodox Zsinagóga hosszú évek óta vár arra, hogy a külső, homlokzati felújítás után a belső szerkezet is megújuljon, a zsinagóga tere visszanyerhesse régi arculatát. Nemrégiben értesülhettünk arról, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség a Nagykálló-Debrecen Zarándokút Program keretében a debreceni zsinagóga felújítási projektje nyertes pályázat lett, így szabad út nyílik a régi elképzelések megvalósítására újszerű tervekkel és elképzelésekkel egybekötve.

Ebben a munkában kiemelkedő szerepe van Horovitz Tamásnak a Debreceni Zsidó Hitközség és a Határontúli és Magyarországi Zsidó Szervezetek Egyesülete elnökének.

A projekt keretében a debreceni zsinagóga kulturális és oktatási feladatokat is el fog látni a vallási liturgikus feladatok mellett, ezzel utat nyitva Debrecen város lakosai számára, megadva annak lehetőségét, hogy a zsidó kultúra és vallás ismérveivel megismertethesse az érdeklődőket.

A díszvacsora különlegességét nem csak az adta, hogy egy zsinagóga felújítása a cél, hanem az Izraeli Magyar Nagykövet Őex. Ilan Mór és a város illusztris személyeit Kósa Lajos Polgármester jelenlétével együtt, egyszerre tudhatta vendégei közt, ezzel kiérdemelve a 2013-as év egyik legrangosabb debreceni eseményének címét.

A díszvacsora köszöntőit Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kezdte, a vendégeket üdvözlő gondolataival, melyek közt kiemelte a zsinagóga regionalitásának fő szerepét és annak jelentőségét, hogy összefogás, együttműködés keretében valósulhatnak meg céljaik. Az elnök megköszönte a város vezetése által nyújtott eszmei és anyagi támogatást is kiemelve Halász János Kulturális Államtitkár, Kósa Lajos Polgármester, Dr. Pap László Alpolgármester, Somogyi Béla Alpolgármester, Szabó György MAZSÖK Elnök segítségét és Dr. Köves Slomo személyes támogatását is.

Kósa Lajos beszédében utalt arra, hogy Debrecen városának a kezdetektől fogva nagyon jó kapcsolata van a zsidó közösséggel, akkori bizonyíték erre, hogy a város segített a zsinagóga helyének megtalálásában és építésében, és bízik abban, hogy ez a kapcsolat sok hasonló gyümölcsöző projekt alapja lehet.

Szabó György MAZSÖK Elnök gondolatai a zsidó kultúra és hagyomány ápolásának kiemelkedő szerepéről szóltak, amelyek Debrecenben megvalósulnak.

Dr. Köves Slomo a közös projekt fontosságáról szólt, valamint az adakozás jelentőségéről, ami közelebb viheti közösségeinket céljaik megvalósításában.

Heller Zsolt a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány Elnöke arról beszélt, hogy ma Magyarországon zsinagógát felújítani egyedülálló és az egyik legnemesebb cselekedet, és ha ez a kezdeményezés még kulturális és oktatási funkciót is magába foglal, akkor annak esszenciális értékéhez kétség nem fér.

Őexc. Ilan Mor Nagykövet az antiszemitizmus elleni harca hívta fel a figyelmet és példaértékűnek tekinti Debrecen városának és a hitközségnek kapcsolatát.

A köszöntők után a vendégek Debrecen Hangjai díjazottjai műsorát tekintették meg, ízelítőt kaphattak a hitközség konyhájában készített kóser különleges ételek világából és Ungár Anikó bűvész műsorából. Az est végén jótékonysági festményárverést rendeztek a lokális, neves galériák és festőművészek felajánlásával a zsinagóga számára.

Alábbiakban Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség Elnökének Üdvözlő gondolatait olvashatják:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!
 
Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadták meghívásunkat és megtiszteltek jelenlétükkel.
„Az utazás a zsidó örökségbe” című programunkkal olyan jelentős programot és fejlesztéseket tudunk megvalósítani, melyre közösségünk életében eddig még nem volt példa. Öröm számunkra, hogy partnereink és támogatóink segítették eredményes munkánkat és hozzájárultak ahhoz, hogy a mai napon lehetőségünk nyílik az elnyert pályázatot bemutatni. Fontosnak tartjuk közösségünk folyamatos építését, fejlesztését, nyitott és befogadó hitközséget teremtve ezáltal.
„Az utazás a zsidó örökségbe” című program keretein belül bemutatjuk a zsidóság múltját, életét, munkáját, szellemi és tárgyi örökségeit. A program nemcsak épített örökségünk rekonstruálásában fontos és meghatározó, hanem szellemi örökségünk, kultúránk és művészetünk tekintetében is, méltó bemutatóhelyként szolgál.
Megalkotott létesítményeink falain belül fontos feladatunk és célunk az oktatás, nevelés, mely eszközéül szolgálhat az antiszemitizmus és rasszizmus visszaszorításának.
Az „Utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön” – zarándokút a régió zsidó vallási és kulturális öröksége mentén projekt egyedülálló, a hazai zsidó szellemi örökség, vallástörténet és kultúra szempontjából régóta kulcsfontosságú, hiánypótló fejlesztés. A projektet az Új Széchenyi Terv Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázat keretein belül 2013 és 2014 évben valósítjuk meg
A megvalósuló zarándokútvonalhoz kapcsolódó program elemei két településen - Debrecen és Nagykálló - összpontosulnak. Debrecenben megújul a Pásti utcai zsinagóga és elsősorban bemutatóhelyként, illetve rendezvényteremként várja a látogatókat, akik audiovizuális eszközök segítségével megismerhetik a debreceni és a hajdúsági zsidóság történetét a betelepüléstől kezdve napjainkig. Megismerkedhetnek a zsinagóga udvarán  
lévő mikve, azaz rituális fürdő működési módjával, funkciójával. Megtudhatják milyen volt az egykori vágoda, a kóser húsfeldolgozás és ízelítőt kaphatnak a zsidó étkezési szokásokból is. A pincében bepillantást nyerhetnek a kóser borkészítés fortélyaiba. A Bajcsy Zsilinszky u. 26 sz. alatt pedig lehetőség nyílik egy 20 férőhelyes zarándokszálláshely kialakítására.A nagykállói helyszínen, a zsidó temetőben lévő első jelentős magyar hászid rabbi - Taub Eizik Izsák, akit már életében is csodarabbinak neveztek - felújított oheljában (sátorszerű sírboltja) helyet kap egy érintő képernyős információs terminál és információs tabló, amelyek segítségével a látogatók ismeretet kaphatnak. A rabbi életéről, illetve a térség csodarabbijairól szóló legendákat és történeteket ismerhetnek meg.
A program legfőbb célja, hogy a több száz éves zsidó együttélés emlékeinek, a térségben jelen lévő kulturális és szellemi örökségnek méltó emléket állítson.

Kedves vendégeink! Köszönjük, hogy velünk ünnepelnek és kérjük, támogassák elképzeléseinket, munkánkat.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008