mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Nehéz választások – sorsdöntő következmények

2013-04-02 21:17:06
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Nehéz választások – sorsdöntő következmények címmel 32 tablón több mint ezer fotóval és dokumentummal kiállítás nyílik a bulgáriai zsidómentés 70. évfordulója alkalmából szerdán a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.A vándorkiállítást a Bolgár Központi Állami Levéltár és az izraeli Jad Vasem Intézet készítette saját anyagából és magángyűjteményekből származó archív fényképekből, dokumentumokból abból az alkalomból, hogy 70 éve, 1943. március 8-án kezdődött el a bulgáriai zsidók deportálása – mondta el az MTI-nek a bolgár nagykövetség kiállításért felelős munkatársa.

A 32 angol nyelvű tablón keresztül megismerhető többek között a bulgáriai zsidó közösség története a II. világháború elejéig. A XIV. században érkezett Európából egy nagy askenázi zsidó hullám Bulgáriába, ahol már voltak perzsa zsidók is, de számban a legjelentősebb csoportot a Spanyolországból kiűzött szefárd zsidók alkották. Főként a gazdaságban, a kereskedelemben és a könyvnyomtatásban tevékenykedtek. Orvosok és tolmácsok kizárólag zsidók voltak, Európa-szerte híres volt Smuel de Medina rabbi és tudós.

Az antiszemitizmus szinte ismeretlen volt Bulgáriában, a királyi család és a parlament egyetértésben utasította vissza a németek követelését a zsidók deportálásáról. 1940. március 1-jén Bogdan Filov miniszterelnök aláírta a csatlakozást a Róma-Berlin-Tokió tengelyhez, március végén a német hadsereg bevonult Bulgáriába, Németország pedig lehetővé tette, hogy a bolgár hadsereg elfoglalja Macedóniát, Trákiát és a szerb Morava-vidéket.

A bolgár vezetés azért, hogy megmentse saját, 48 ezer főt kitevő zsidóságát, feladta a megszállt területek 11 ezer zsidó polgárát. Ezeket az embereket vagonírozták be 70 évvel ezelőtt és vitték koncentrációs táborokba.

A kiállítás tablóiról az is kiderül, hogy nemcsak a bolgár lakosság, hanem a különböző európai városokban dolgozó bolgár diplomaták is tranzitvízumok kiadásával segítették a menekülő zsidókat.

A zsidók városi közösségének európai kulturális szokásai nagy hatást gyakoroltak a bolgárokra. A purim, a zsidó sorsvetés ünnepe lett például a városi karneválok alapja Ruszéban és Szófiában. 1944-ig Bulgáriában 90 bolgár nyelvű zsidó újság és folyóirat létezett.

A bulgáriai zsidók adták – kis létszámuk ellenére – az egyetlen bolgár Nobel-díjast, Elias Canetti írót, aki a Duna menti Ruszéban született és a Megmentett nyelv című életrajzi regényében írja le a tradicionális spanyol szefárd közösség mindennapjait.

A bolgár utazótárlat április 14-ig tart nyitva, majd a Vatikánban, Izraelben, Németországban és további európai nagyvárosokban is bemutatják.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008