mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

A Sunderland új edzője nem beszél "fasiszta" érzelmeiről, a brit sajtó annál inkább

2013-04-02 21:22:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Nem hajlandó "fasiszta" érzelmeiről beszélni az általa eddig elmondottakon túl az angol Sunderland labdarúgócsapatának új olasz vezetőedzője, a keddi brit sajtó azonban bőségesen tárgyalja Paolo Di Canio korábbi megnyilvánulásait és kijelentéseit.A 44 esztendős olasz tréner a hétvégén írt alá két és fél évre szóló szerződést az angol Premier League-ben kiesést jelentő helyen álló együttessel.

Kinevezése azonnal politikai jellegű botránnyá fajult: még meg sem száradt a tinta a frissen aláírt szerződésen, amikor David Miliband, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt külügyminisztere – aki lengyel zsidó holokausztmenekültek gyermekeként született Angliában – lemondott a Sunderland alelnöki tisztségéről. Döntését azzal indokolta, hogy Di Canio korábban többször hangoztatta szélsőjobboldali politikai nézeteit.

Az új tréner – akinek korábbi, karlendítéses fasiszta köszöntéseiről a brit sajtó a kinevezés óta folyamatosan egész oldalas fotókat közöl – már első nyilatkozatában "nevetségesnek és szánalmasnak" minősítette a politikai nézeteivel kapcsolatban vele szemben felhozott vádakat, és "ostobaságnak" azokat beszámolókat, hogy rasszista nézeteket vallana.

Kedden délelőtt első sajtóértekezletén pedig kijelentette: amit erről az ügyről el akart mondani, azt már elmondta, és az erre vonatkozó kérdésekre többé nem hajlandó válaszolni.

"Nem akarok politikáról beszélni, nem a parlamentben vagyunk, én sem vagyok politikus, és ezentúl csak a futballról vagyok hajlandó nyilatkozni" – mondta a Sunderland új edzője, a maga részéről lezárva a kérdést.

A keddi brit sajtó azonban bőséges terjedelemben tárgyalja a Di Canio-ügyet. A baloldali The Guardian azt írta, hogy az olasz szakember előző csapatát, a Swindon Townt a rendőrség nem egyszer figyelmeztette, hogy Di Canio a mérkőzések után elfogadhatatlan módon "hecceli" az ellenfél szurkolótáborát.

Nick Watkins, a Swindon volt klubigazgatója a lapnak elmondta: a februárban leköszönt Di Canio a csapatot is "kézigránáttal fegyelmezte". "Utána én takarítottam el a romokat, mint a Vöröskereszt" – fogalmazott Watkins.

A The Guardian - az összes többi brit laphoz hasonlóan - felidézi, hogy Di Cano 2005-ban, az olasz Lazio játékosaként karlendítéssel üdvözölte egy gólja után a csapat szurkolóit, később pedig azzal magyarázkodott, hogy ő ugyan "fasiszta, de nem rasszista".

A keddi brit sajtó egyöntetűen felidézi, hogy az olasz edző hazája egykori fasiszta diktátorát, Benito Mussolinit "mélységesen félreértett, rendkívül fegyelmezett, etikus személyiségnek" nevezte.

A konzervatív Daily Mail külön keretes elemzést közölt kedden arról, hogy a Sunderland új edzőjének egykori csapata, a Lazio szurkolótábora a legrettegettebbek közé tartozik egész Olaszországban, és az együttes közönségéből az olasz szélsőjobboldal pártjai bőséggel toboroznak. A Lazio ultrái a mérkőzéseken magasba tartott transzparenseiken a zsidók auschwitzi kiirtását éltették, zsidó temetőket dúltak fel, tavaly pedig az angol Tottenham szurkolói ellen alaposan megtervezett, könnygázgránátokkal és baseballütőkkel végrehajtott, vérfürdőbe torkolló támadást hajtottak végre egy ivóban – áll a Daily Mail keddi írásában.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008